Nog geen locatie bekend

  Nog geen startdatum bekend

   Let op: inschrijven via Internet Explorer (IE) geeft problemen, graag een andere browser gebruiken

   LESDAGEN

   Maand
   Dag

   Lestijden

   Reservedag(en)

   DOCENT

   PERIODE

   AANTAL DEELNEMERS

   Minimaal

   Maximaal

   Kosten € 0,00

   Accreditaties

   Niet van toepassing

   Duur

   2 uur

   Certificaat

   Niet van toepassing

   Lesvorm

   Online via ZOOM

   Toetsing

   Niet van toepassing


   Inhoud

   Antipsychotica worden vaak langdurig voorgeschreven bij psychotische stoornissen. Het is de meest effectieve behandelvorm om psychose-terugval te voorkomen. Echter, er zijn aanwijzingen dat psychose-terugkeer niet noodzakelijk de belangrijkste uitkomst voor iedereen is, zeker als een nieuwe psychose mild en klein kan blijven. Ook zijn er bevindingen dat lange termijn functioneren juist gebaat is bij afbouw van antipsychotica, zelf als dit tot wat meer psychosen in de vroege ziekteperiode leidt. Bovendien werken antipsychotica niet voor iedereen met psychosen. De GGZ Standaard adviseert om antipsychotica goed te evalueren op effect en bijwerking, en om dit vaker te doen in het langdurige beloop.

    

   Remmelt Schür, psychiater, zit dit middagsymposium voor. Dr. Lex Wunderink zal de lange termijn wetenschappelijke bevindingen alsook praktische handvatten doornemen waar het gaat om de afbouw van antipsychotica. Hij is hierop gepromoveerd en adviseert huidige lopende onderzoeken op dit gebied in Europa. Michel Vink, op zijn beurt, vertelt als cliënt bij Altrecht zijn eigen ervaringen met antipsychotica afbouw, en onder andere hoe dit bij hem verschilde van antidepressiva afbouw. Cassandra Barkman geeft een perspectief op de context van en omgang met de belevingen die kunnen terugkeren na antipsychotica afbouw. En tot slot kan de zaal met alle sprekers in gesprek, onder leiding van de middagvoorzitter.

   Leerdoelen

   Na de middag:

   • Hebt u nieuwe wetenschappelijke kennis van de voors en tegens van lange termijn antipsychotica gebruik, evenals van het afbouwen
   • Weet u hoe en wanneer antipsychotica-afbouw te indiceren bij een cliënt
   • Hebt u handvatten omtrent de manier van antipsychotica-afbouw om de kans op succes te vergroten

   Doelgroep

   Dit middagsymposium wordt live verzorgd binnen Altrecht en richt zich in de eerste plaats op casemanagers (verpleegkundigen, GGZ-agogen, etc.) die met cliënten met psychose werken binnen Altrecht. Hoewel zij niet de medicatie aan cliënten zelf bepalen en voorschrijven, hebben zij wel vaak het meeste contact met de cliënt, kennen ze de context van de cliënt goed, en schakelen zij de arts of psychiater in wanneer dat passend is. Het initiatief tot medicatiewijziging komt daarmee vaak in eerste instantie vanuit de casemanager.

   Daarnaast is dit symposium bedoeld voor artsen, psychiaters en andere disciplines, vooral als zij met cliënten met psychose werken binnen Altrecht.

   Omdat wij dit topic gezamenlijk zo belangrijk vinden, willen wij dit symposium graag online aanbieden aan elke zorgprofessional die hier interesse in heeft.

   Sprekers

   • Middagvoorzitter: Remmelt Schür, psychiater
   • Lex Wunderink, psychiater
   • Michel Vink, applicatiebeheerder Gemeente Utrecht en cliënt bij Altrecht
   • Cassandra Barkman, vrijetijdskundige, ervaringsdeskundige, GGZ Agoog, beleidsmedewerker Altrecht

   Programma

   Tijdstip Onderwerp Spreker
    
   1430-1440 Welkomst en opening symposium Remmelt Schür
   1440-1530 Antipsychotica in de psychosezorg -> wanneer en hoe bouw je af? Lex Wunderink
   1530-1550 Mijn ervaring met voortijdig en succesvol stoppen antidepressiva en antipsychotica Michel Vink
   1550-1605 Afbouwen met antipsychotica: een ervaringsperspectief Cassandra Barkman
   1605-1630 Gesprek met sprekers en de zaal Remmelt Schür en sprekers
    

   Accreditatie

   Accreditaties zijn voor online deelname niet van toepassing