Kies een locatie

  Kies een startdatum

   Let op: inschrijven via Internet Explorer (IE) geeft problemen, graag een andere browser gebruiken

   LESDAGEN

   Maand
   Dag

   Lestijden

   Reservedag(en)

   DOCENT

   PERIODE

   AANTAL DEELNEMERS

   Minimaal

   Maximaal

   Kosten € 1.550,00

   Inclusief koffie/thee, lunch en digitale literatuur

   Accreditatie

   Wordt aangevraagd bij de FGzPt

   Duur

   24 uur, verdeeld over 4 lesdagen

   Certificaat

   Vorm

   Klassikaal

   Toetsing

   Op de laatste dag presenteert ieder in maximaal 10 minuten de eigen leerweg van de voorgaande maanden en zijn/haar blik op de toekomst.


   Uitgangspunten

   Een leidinggevende functie is vaak leuk en veelzijdig, maar eist ook veel. Herken je dat je soms geleefd wordt door de drukte van de dag? En dat je amper tijd hebt om vanaf een afstandje naar jezelf, je team en je organisatie te kijken? Terwijl dat toch zo belangrijk is.
   Deze training biedt jou de ruimte en mogelijkheid jouw leiderschapsstijl onder de loep te nemen, je blik op je team en de organisatie te vergroten en een ontwikkelstap te maken.

   En het mooie is; dat doe je niet alleen. Eén van de pijlers van dit programma is dat je intensief in gesprek gaat met collega leidinggevenden. Je ervaart dat anderen tegen dezelfde dilemma’s aanlopen. Je zult van, met, en door, elkaar leren en samen tot mooie ideeën en oplossingen komen.


   Doelgroep

   Het programma is gericht op de rol en positie van de teamleider en zorgmanager binnen de GGZ instellingen. De vrouw of man binnen de organisatie in de positie waarbij loyaliteit naar de eigen groep medewerkers en loyaliteit naar de eigen leidinggevende speelt. Degene die niet automatisch zelf bij het team hoort. Die stevig in de schoenen moet staan om richting te geven aan de doelen van de organisatie en tegelijkertijd ruimte geeft aan de professionaliteit van de medewerkers. En juist die leidinggevende blijkt de belangrijke figuur te zijn als het gaat om echte ontwikkeling van de organisatie, de organisatiecultuur en haar mensen.

   Toelatingscriteria

   – Werkzaam als teamleider of zorgmanager binnen een GGZ instelling

   Werkwijze

   In een groep van maximaal 10 deelnemers ga je in 6 maanden tijd aan de slag met jouw leervragen omtrent jouw leiderschapsstijl, je team en organisatiestructuur. Je krijgt inzicht in jouw leiderschapsstijl; je krachten en ontwikkelpunten. Je leert praktische vaardigheden waarmee jij je steviger en zelfverzekerder zult voelen in jouw rol. We werken vanuit de driehoek: persoon – team – organisatie.

   Tijdens de 4 gezamenlijke trainingsdagen combineren we theorie en praktijk. We maken gebruik van fysieke oefeningen, creatieve oefeningen, mindfulness en rolspellen. Je kunt eigen situaties van de werkvloer bespreken en we oefenen met specifieke vaardigheden op het gebied van functioneel leiderschap. Daarnaast krijg je een eigen opdracht, waar je gedurende de zes maanden aan werkt. Deze opdracht heeft als doel om de verbinding tot stand te brengen tussen de ontwikkeling die je binnen deze cursus doormaakt en de praktijk waar jij werkt.
   Aanvullend op de trainingsdagen heb je twee individuele coachmomenten beschikbaar. Je kunt daarin een specifieke situatie verder uitwerken of de voortgang van je opdracht met de docent. Deze coachmomenten zijn facultatief.

   Toetsing en voorbereiding

   Ter voorbereiding op de training vragen we je na te denken over onderstaande vragen.
   – Wat gaat er goed in mijn rol als leidinggevende? Waar komt dat door?
   – Wat vind ik moeilijk? Of wat vind ik lastig? En waar komt dat door?
   – Wat is je doel? Wat heb je daarvoor nodig?
   – Stel je voor: je hebt je doel bereikt, wat is het effect hiervan?

   Op de laatste dag presenteert ieder in maximaal 10 minuten de eigen leerweg van de voorgaande maanden en zijn/haar blik op de toekomst.

   Docent

   ARIADNE HAMMING

   Visie: Ik geloof in de kracht van vertragen en waarnemen.

   Onze westerse maatschappij is sterk gericht op mentale informatie. De kracht van het hoofd. Dit betreft voornamelijk kennis en gedrag. Hierdoor zijn we sterk gericht op wat we concreet kunnen waarnemen. Zowel in snelheid als in hoeveelheid ligt er op mentaal vlak een grote druk op ons. Iedereen kent de hectiek van alledag wel.
   Door de tijd heen zijn wij het voelen, zowel op niveau van dagelijkse emoties als op het niveau van intuïtie, een beetje verleerd. Wat begrijpelijk is want hiervoor heb je momenten van stilte en vertraging nodig. Maar doordat we de kracht van ons hart en onze intuïtie zijn verloren, raken we steeds vaker uit balans. We zijn als het ware ‘niet heel’. Waarmee ook de verbinding met de ander, onze omgeving, is verzwakt.
   Door te vertragen en waar te nemen wat er om je heen en in jou gebeurt, ontdek je waar jouw talenten zitten. Wat je verlangen is. Waar je kracht zit. En als je dat weet, kun je gemakkelijker je visie en koers bepalen. Er ontstaat dan ruimte en energie om nieuwe dingen te doen.

   Werkervaring: Ik heb 20 jaar binnen de jeugdzorg en de GGZ gewerkt als behandelaar en als leidinggevende. Binnen mijn opleiding tot gezondheidszorg-psycholoog en cognitief gedragstherapeut heb ik veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van diagnostiek en behandeling. Als leidinggevende heb ik zowel over de zakelijke kant als de menselijke kant van een organisatie geleerd. Bijzonder om te noemen is mijn opleidingstraject bij SAMI-trainingen®. Daar heb ik geleerd dat ook in organisaties de liefde moet stromen! En dat leiderschap staat voor een voortdurend proces van reflecteren om zodoende leiding te geven uit hoofd, hart en buik. Op mijn pad om zelf steeds meer te leven en beleven, kwam ik tot de bijzondere werkvorm van familieopstellingen en organisatieopstellingen. De jaaropleiding familieopstelling bij IVSW was een intense ervaring. En ook dit heb ik geïntegreerd in mijn werk.

   Beroepsvereniging / Registratie: GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut VGC. Aangesloten bij het NIP/NVGzP.

   Opleiding: Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, postmaster opleiding tot gezondheidszorg psycholoog, opleiding tot cognitief gedragstherapeut, jaaropleiding leiderschap- en organisatie coaching SAMI®, jaaropleiding familieopstellingen en organisatieopstellingen IVSW.

   Literatuur

   Leiderschap is een onderwerp waar veel over te lezen en te leren valt. Wij werken voornamelijk vanuit het model van organisatievorming en functioneel leiderschap van Servaas Klute (Sami ©). We maken aanvullend daarop nog een uitstapje naar de leiderschapsprofielen gebaseerd op het gedachtengoed van Carl Jung (Insight discovery) en het concurrerend waardenmodel voor bedrijfscultuur van Quinn. We sturen je de literatuur digitaal toe. Deze literatuur is facultatief.

   Accreditatie

   Accreditatie wordt aangevraagd bij de FGzPt.

   Docenten

   Hieronder een overzicht van de docenten die deze opleiding geven.

   A Hamming -