Jouw favorieten

Bewaar de opleidingen die jij interessant vindt. Klik op ‘Bewaar Opleiding’ en sla ze op!

Naar alle opleidingen

Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie

Delen via:

Duur

100 uur

Kosten v.a. € 2395

Prijs kan verschillen per locatie en startdatum. Excl. literatuur.

Catering

Opleidingen op locatie zijn incl. lunch, koffie en thee.

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is de meest effectieve (evidence based) en meest gebruikte behandelvorm voor veel voorkomende stoornissen of problemen binnen de ggz zoals stemmings- en angststoornissen, trauma, burnout, persoonlijkheidsproblematiek. De werkwijzen, analyses en het therapieproces van de cognitieve gedragstherapie gelden als standaard binnen de ggz. De nadruk van deze basiscursus ligt de bij de directe toepassing in de praktijk. Om jou als hulpverlener te versterken met inzichten in de meest voorkomende klachtengebieden en te oefenen met methoden en technieken die direct in de praktijk toepasbaar zijn. Deze cursus CGT onderscheidt zich ook door een brede selectie aan klachtengebieden die worden behandeld. De docenten zijn ervaren en enthousiaste supervisoren uit de praktijk en de cursus is getoetst en geaccrediteerd bij onder andere de Vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie en FGZPT. Lees-en huiswerkopdrachten zijn ervaringsgericht gericht en afgewogen. Volgens evaluatieonderzoek bij honderden deelnemers die jou voor gingen, wordt deze cursus zeer positief gewaardeerd en aanbevolen.

Inhoud

Inhoud

In deze opleiding van 100 uur leer je over het doen en denken van de cognitieve gedragstherapie. In de eerste lessen leer je werken met functieanalyses, betekenisanalyses en holistische theorie. Deze analyses zijn onmisbaar om klachten en problemen inzichtelijk te maken en als aangrijpingspunt voor behandeling. Aan de orde komen vervolgens: werken met behandelplannen, registratieopdrachten, bewaken en bijsturen van het therapieproces, eigen valkuilen, keuzes in behandeling, technieken om cliënten zelf aan het werk te zetten en te motiveren, betrekken van partners, cultuursensitiviteit. Vervolgens worden er drie lesdagen uitvoerig besteed aan werken met cognitieve therapie en deeltechnieken van cognitieve therapie zoals multidimensioneel evalueren en comet. Vervolgens worden de meest voorkomende klachtengebieden behandeld. Het gaat over de aard (femenologie) en de behandeling van depressie en burnbout, suïcidepreventie, paniekstoornis en fobieën, sociale angst, gegeneraliseerde angst, dwang en obsessie, psychotrauma en impulsproblematiek. Bij elke stoornis worden belangrijkste behandelmethodes geoefend. De laatste les gaat over omgaan en motiveren bij cliënten met lastige interactiestijlen en persoonlijkheidsproblemen en eigen valkuilen.

Leerdoelen

Leerdoelen

Als deelnemer heb je aan het eind van de basisopleiding ruime kennis en ervaringen opgedaan met het begrijpen en kunnen toepassen van het gedragstherapeutische therapieproces en heb je ruime kennis en ervaring opgedaan met kunnen uitvoeren van evidence- behandelingen van veelvoorkomende stoornissen uit de ambulante ggz praktijk. Je kunt de behandelingen uitvoeren onder supervisie of werkbegeleiding van de BIG-geregistreerd behandelaar.

 

Daarnaast heb je meer overzicht en vertrouwen opgedaan om tijdens behandelingen, meer doelgericht en op koers te kunnen blijven tijdens behandeling. Je hebt een groter bereik ervaren aan behandelmethoden (toolbox) die je kunt inzetten en een realistisch beeld gekregen van wat er wel en niet bereikt kan worden met behandeling. Je hebt een toegenomen variatie ervaren aan attitude en opstellingen die je kunt innemen te opzichte van cliënten.

Doelgroep & Toelatingscriteria

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor:

  • Universitair opgeleide hulpverleners als psychologen, pedagogen, orthopedagogen, verpleegkundig specialisten ggz en artsen. Professionals die willen leren over het toepassen van CGT. 
Toelatingscriteria

Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je voldoen aan alle van de volgende criteria:

  • Een afgeronde universitaire opleiding in de psychologie, pedagogiek, gezondheidswetenschappen, geneeskunde of een afgeronde opleiding tot verpleegkundig specialist ggz. 
  • Je hebt een (werk)plek waarin het geleerde in de praktijk kan worden gebracht in contact met cliënten. Daarnaast moet je voor je toets minimaal 1 cliënt of iemand in je directe omgeving hebben bij wie je een (cognitief gedragstherapeutische) interventie mag toepassen.

Ben je geïnteresseerd in deze basisopleiding maar heb je geen universitaire opleiding? Voor hbo-geschoolden bestaat de variant ‘Cognitief Gedragstherapeutisch Werker’.
 
VGCt

Dit is een Basisopleiding VGCt. Wil je je registreren bij de VGCt? Kijk dan op de website van de VGCt voor het volledige registratietraject en bijbehorende voorwaarden: https://www.vgct.nl/vgct-registratie/de-opleidingen/cognitief-gedragstherapeut/

VLogo

Deze Basisopleiding is een veelvoorkomende opleiding die gebruikt wordt bij het wegwerken van deficiënties voor VLogo. Dit betreft een totale studiebelasting van 450 uur = 16 ECTS welke kan worden ingezet op onderdelen 4, 6, 7 en 10. De verdeling van de punten vindt pas plaats bij de daadwerkelijke beoordeling door VLogo. Als Forta Opleidingen kunnen wij op voorhand geen informatie geven over deze verdeling. 

Werkwijze

Werkwijze

Voor elke les is er relevante literatuur en zijn er voorbereidingsopdrachten en oefenopdrachten. Literatuur en opdrachten zijn geselecteerd op goede leereffectiviteit zonder onnodig veel tijd van de deelnemers te vragen.

Tijdens de les wordt met interactieve lesvormen gewerkt zoals gezamenlijke besprekingen, demonstraties, discussies, oefeningen, rollenspel audio-visuele middelen. Er is veel ruimte voor eigeninbreng, bv eigen casuïstiek en afstemming binnen de lessen. Forta Opleidingen voorziet in prettige ruimtes en versnaperingen.

Toetsing

Toetsing

Toetsing vindt plaats door presentaties, praktijkopdrachten en casuïstiek.

Absentiebeleid

Absentiebeleid

  • Bij een aanwezigheid van 100% is aan de aanwezigheidsplicht voldaan.
  • Bij verzuim van hoogstens 10% van de contacttijd moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim tot 20% van de contacturen moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald en moeten er in overleg met de docent extra opdrachten worden gedaan ter compensatie van de gemiste contacturen om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim van 20% of meer moeten de gemiste contacturen binnen een jaar na het einde van de opleiding worden ingehaald in een andere opleiding. Forta Opleidingen BV zal hiervoor € 60,- per inhaalles in rekening brengen. Pas nadat de uren zijn ingehaald, wordt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.

Het is niet toegestaan om op structurele basis een deel van de les te missen. Ook niet als je daarmee binnen de maximale absente uren blijft. Uiteraard is het voor je eigen leerrendement, maar ook voor de veiligheid van de groep van groot belang dat je zoveel mogelijk aanwezig bent.

Certificaat

Certificaat

Je ontvangt na afloop van de opleiding het certificaat wanneer voldaan is aan onderstaande criteria:

  • Je hebt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.
  • Je hebt actief en coöperatief deelgenomen aan de opleiding.
  • Je hebt voldaan aan de huiswerkopdrachten en de voorbereidende opdrachten.
  • Je hebt de verplichte literatuur bestudeerd.
  • Je hebt de toetsing met een voldoende afgerond.
Andere CGT-basisopleidingen

Andere CGT-basisopleidingen

Ben je geïnteresseerd in basisopleidingen op het gebied van de CGT? Dan is het goed om te weten dat Forta Opleidingen, naast deze basisopleiding, ook de volgende opleidingen aanbiedt:

Literatuur

Literatuur

De volgende literatuur moet je aanschaffen voordat je opleiding start: 

  • Korrelboom, K., & Broeke, E., ten. (2014). Geïntegreerde cognitieve gedragstherapie. Handboek voor theorie en praktijk (2de ed.). Coutinho. ISBN 9789046903810.
  • Keijsers, G., Minnen, A. van, Verbraak M., Hoogduin K. & Emmelkamp P. (2017). Protocollaire behandeling voor volwassenen met psychische klachten. Boek 1, 2 en 3. Boom. ISBN 9789058759313.
  • Broeke, E. ten, Heiden, C. van der, Meijer, S., Driessen, A. & Korrelboom, K. (2022) Cognitieve gedragstherapie: de basisvaardigheden. Boom. ISBN 9789024437214.
  • Keijsers, G.P.J., Vossen, J.C. & Keijsers, L.H.A. (2012). Helpen veranderen: motiveringstrategieën in de psychotherapie. Boom. ISBN 9789461050144 of 9789461274236.
  • Heiden, C. van der & Korrelboom, K. (2024). Doelgestuurd behandelen in de cognitieve gedragstherapie. Een praktische handleiding. Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789036829915.
Bijlagen

In aanvulling op de verplichte literatuurlijst worden verplichte en aanbevolen bijlagen gratis digitaal ter beschikking gesteld.

Accreditatie
Startdatum: 14-05-2025
in Rotterdam
555011 - NIP / NVO
Categorie
Punten
KJ opleiding - extra literatuurstudie
18.5
KJ opleiding - diagnostiek
20
KJ opleiding - behandeling
80
K&J/OG herregistratie
100
577103 - LV POH-GGZ, VSR
Categorie
Punten
Nascholing praktijkondersteuners
30
Scholing verpleegkundig specialisten
100
546917 - LV POH-GGZ
Categorie
Punten
Nascholing praktijkondersteuners
30
568895 - FGzPt, VGCt
Categorie
Punten
VGCT- Basiscursus - contacturen
100
FGzPt - Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
100
555011 - NIP / NVO
Categorie
Punten
KJ opleiding - extra literatuurstudie
18.5
KJ opleiding - diagnostiek
20
KJ opleiding - behandeling
80
K&J/OG herregistratie
100
546917 - LV POH-GGZ
Categorie
Punten
Nascholing praktijkondersteuners
30
568895 - FGzPt, VGCt
Categorie
Punten
VGCT- Basiscursus - contacturen
100
FGzPt - Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
100
Startdatum: 20-05-2025
in Online
555011 - NIP / NVO
Categorie
Punten
KJ opleiding - extra literatuurstudie
18.5
KJ opleiding - diagnostiek
20
KJ opleiding - behandeling
80
K&J/OG herregistratie
100
568895 - FGzPt, VGCt
Categorie
Punten
VGCT- Basiscursus - contacturen
100
FGzPt - Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
100
Startdatum: 22-05-2025
in Online
555011 - NIP / NVO
Categorie
Punten
KJ opleiding - extra literatuurstudie
18.5
KJ opleiding - diagnostiek
20
KJ opleiding - behandeling
80
K&J/OG herregistratie
100
577103 - LV POH-GGZ, VSR
Categorie
Punten
Nascholing praktijkondersteuners
30
Scholing verpleegkundig specialisten
100
568895 - FGzPt, VGCt
Categorie
Punten
VGCT- Basiscursus - contacturen
100
FGzPt - Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
100
Startdatum: 09-09-2025
in Deventer en online
577103 - LV POH-GGZ, VSR
Categorie
Punten
Nascholing praktijkondersteuners
30
Scholing verpleegkundig specialisten
100
555011 - NIP / NVO
Categorie
Punten
KJ opleiding - extra literatuurstudie
18.5
KJ opleiding - diagnostiek
20
KJ opleiding - behandeling
80
K&J/OG herregistratie
100
568895 - FGzPt, VGCt
Categorie
Punten
VGCT- Basiscursus - contacturen
100
FGzPt - Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
100
Startdatum: 10-09-2025
in Den Bosch en online
555011 - NIP / NVO
Categorie
Punten
KJ opleiding - extra literatuurstudie
18.5
KJ opleiding - diagnostiek
20
KJ opleiding - behandeling
80
K&J/OG herregistratie
100
577103 - LV POH-GGZ, VSR
Categorie
Punten
Nascholing praktijkondersteuners
30
Scholing verpleegkundig specialisten
100
568895 - FGzPt, VGCt
Categorie
Punten
VGCT- Basiscursus - contacturen
100
FGzPt - Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
100
Startdatum: 12-09-2025
in Amsterdam en online
555011 - NIP / NVO
Categorie
Punten
KJ opleiding - extra literatuurstudie
18.5
KJ opleiding - diagnostiek
20
KJ opleiding - behandeling
80
K&J/OG herregistratie
100
577103 - LV POH-GGZ, VSR
Categorie
Punten
Nascholing praktijkondersteuners
30
Scholing verpleegkundig specialisten
100
568895 - FGzPt, VGCt
Categorie
Punten
VGCT- Basiscursus - contacturen
100
FGzPt - Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
100
Startdatum: 25-09-2025
in Online
555011 - NIP / NVO
Categorie
Punten
KJ opleiding - extra literatuurstudie
18.5
KJ opleiding - diagnostiek
20
KJ opleiding - behandeling
80
K&J/OG herregistratie
100
568895 - FGzPt, VGCt
Categorie
Punten
VGCT- Basiscursus - contacturen
100
FGzPt - Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
100
Startdatum: 26-09-2025
in Rotterdam
555011 - NIP / NVO
Categorie
Punten
KJ opleiding - extra literatuurstudie
18.5
KJ opleiding - diagnostiek
20
KJ opleiding - behandeling
80
K&J/OG herregistratie
100
568895 - FGzPt, VGCt
Categorie
Punten
VGCT- Basiscursus - contacturen
100
FGzPt - Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
100

Inhoud

In deze opleiding van 100 uur leer je over het doen en denken van de cognitieve gedragstherapie. In de eerste lessen leer je werken met functieanalyses, betekenisanalyses en holistische theorie. Deze analyses zijn onmisbaar om klachten en problemen inzichtelijk te maken en als aangrijpingspunt voor behandeling. Aan de orde komen vervolgens: werken met behandelplannen, registratieopdrachten, bewaken en bijsturen van het therapieproces, eigen valkuilen, keuzes in behandeling, technieken om cliënten zelf aan het werk te zetten en te motiveren, betrekken van partners, cultuursensitiviteit. Vervolgens worden er drie lesdagen uitvoerig besteed aan werken met cognitieve therapie en deeltechnieken van cognitieve therapie zoals multidimensioneel evalueren en comet. Vervolgens worden de meest voorkomende klachtengebieden behandeld. Het gaat over de aard (femenologie) en de behandeling van depressie en burnbout, suïcidepreventie, paniekstoornis en fobieën, sociale angst, gegeneraliseerde angst, dwang en obsessie, psychotrauma en impulsproblematiek. Bij elke stoornis worden belangrijkste behandelmethodes geoefend. De laatste les gaat over omgaan en motiveren bij cliënten met lastige interactiestijlen en persoonlijkheidsproblemen en eigen valkuilen.

Waar en wanneer?

Wil je weten waar en wanneer deze opleiding van start gaat? Of welke lesdagen er gepland zijn voor een specifieke opleiding? Kies dan een locatie en een startdatum en zie alle praktische informatie.

      WE HELPEN JE GRAAG

      Hulp nodig met kiezen?

      Heb je vragen of wil je een opleiding op maat? Neem dan nu contact met ons op via de mail of bel!

      Neem contact met ons op
      Maatwerk & Incompany
      Zijn er meerdere collega’s in jouw organisatie met dezelfde leervraag?
      Vraag incompany advies aan
      KIJK OOK EENS NAAR DEZE OPTIES

      Op zoek naar een andere opleiding?

      Bekijk alle opleidingen
      Bekijk alle opleidingen