Docent in het zonnetje - nr 25 - San van Halen
Geplaatst op 16 June 2022
Docent in het zonnetje – nr 25 – San van Halen
Bijna zomer en tijd voor een nieuwe docent in het zomerzonnetje. Maak kennis met San van Halen, docent CGt en CGW bij Forta Opleidingen. Als voormalig meester in het basisonderwijs zit lesgeven hem in het bloed. Niet zo gek dus dat hij al jaren voor Forta Opleidingen nu eenzelfde rol bekleedt.
Hoi, ik ben San! Ik ben afkomstig uit Brabant en via mijn vrouw in Zutphen terecht gekomen. Mijn eerste kennismaking met hulpverlening was op de afdeling psychologie van het ziekenhuis in Zutphen en later in de crisisopvang voor jongeren in Den Haag. Dat was voor mijn vervangende dienstplicht voor het leger. Toen gold nog militaire dienstplicht. Maar daarna heb ik een ommezwaai gemaakt en ben na een omscholing onderwijzer geworden en heb jaren op een basisschool gewerkt als meester.
Op latere leeftijd, rond mijn veertigste, ben ik alsnog als psycholoog gaan werken. Ik ben echt opgeleid als CGT-er, heb lang gewerkt bij HSK en later vele jaren bij Mindfit, met veel positieve psychologie en ACT. Ik gaf daar ook les en ben vandaaruit de afgelopen jaren als docent Positieve Cognitieve Gedragstherapie op de Universiteit van Twente gedetacheerd geweest. Dat vond ik ook erg inspirerend. Werken met, en onderwijzen van jonge mensen vond ik altijd al prettig.
Hoe kwam jouw samenwerking met Forta Opleidingen tot stand?
Bij Forta kwam ik terecht via mijn collega Vincent van Bruggen die destijds ook bij Mindfit werkte. We zijn allebei supervisor VCGT en kwamen zo op het plan binnen Mindfit onze collega’s op te leiden met de CGT basisopleiding. Vincent kwam voor het opzetten van de incompany opleiding bij Forta Opleidingen uit en dat klikte meteen. Dat waren mooie trainingen die we samen deden en onze jongere collega’s waren heel blij met de handvatten die ze kregen.
Wat heeft je doen besluiten om toch weer les te gaan geven in je vakgebied als psycholoog?
Ik ben dus op latere leeftijd weer als psycholoog gaan werken, maar ben toch altijd ook een beetje schoolmeester gebleven. Ik vind het gewoon heel leuk me te verdiepen in hoe iets werkt en dat dan weer over te dragen een anderen.
Dat geldt ook voor ons vak cognitieve gedragstherapie en psychotherapie in het algemeen. Hoe werkt het? Waarom werkt het? Wat zijn de factoren die jou helpen beter in je vak te worden? Ik geloof in die zin ook echt in CGT als basis en bijvoorbeeld ACT als verdieping. En het is goed, vind ik, te weten wat er in richtlijnen en protocollen staat, omdat daar nu eenmaal veel kennis en ervaring omtrent problemen en aanpak in zit. We kunnen als therapeut soms wel zelf vinden dat we weten wat een cliënt nodig heeft en welke aanpak past, maar als ik bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut ga, vind ik het ook fijn als deze volgens de richtlijnen werkt of deze in ieder geval kent. In ons vak is dat helaas niet altijd het geval. Het is fijn om als docent een bijdrage te kunnen leveren aan deze kennisoverdracht.
Kun je ons iets vertellen over wat je leuk vindt om te doen als je niet aan het werk bent?
Mijn guilty pleasure is vrees ik heel saai. Het is ook bijna een beetje suf. Ik heb namelijk een volkstuintje. Daar vinden mijn vrouw en ik het heerlijk om in het groen en buiten een beetje bij te komen en zomaar wat te prutsen. Te zien hoe alles groeit is werkelijk fantastisch. Hoeveel groenten er uiteindelijk daadwerkelijk uit voortkomen interesseert me eigenlijk niet echt. Verder geniet ik enorm van fietsen en vooral vakantiefietsen. Met bagage door een onbekend land, dat is echt ontzettend leuk, dan leef ik helemaal op. Dat doe ik vaak samen met een vriend en soms alleen. Dit jaar ga ik dwars door Engeland en Wales. Met fiets en eigen tent. Meer heb ik niet nodig, behalve een mooi landschap en een biertje op het eind van de dag.
Je verzorgt voor ons op dit moment vooral de opleiding tot CGW’er. Wat zou je willen meegeven aan alle twijfelaars die deze opleiding overwegen? Waarom is deze opleiding de juiste aanvulling op hun CV?
Sowieso is het werken vanuit CGT in mijn optiek de beste manier om een cliënt te begrijpen en om deze handvatten te bieden om zichzelf te veranderen. En in CGT gebeurt dat op een gelijkwaardige manier. En uit alles blijkt dat dit werkt, als je het goed kunt en leert. Bovendien zit er, zoals ik al zei, veel kennis in de protocollen over stoornissen als depressie en paniekstoornissen en waarom deze problematieken zichzelf in stand houden. Niet dat je zo’n protocol strak moet volgen, daar geloof ik niet in en dat kan ik zelf ook niet, maar je moet wel de geest en lijn ervan kennen. Als je dat niet weet ben je in mijn ogen een gemankeerde hulpverlener en moet je geen cliënten gaan ‘behandelen’.
Met de CGW opleiding krijg je zelf echt handvatten en meer zelfvertrouwen in je handelen. Dat is echt goed. En het is ook verrijkend om collega’s te leren kennen die ook willen leren en samen oefenen.
Ik vind zo’n dag waarin intensief geleerd en geoefend wordt heel inspirerend om mee te maken. En dat maakt mij en de deelnemers dan weer tevreden.
Opleiding volgen bij meester San van Halen? : ) Schrijf je dan nu in voor de opleiding tot Cognitief Gedragstherapeutisch Werker, met startdatum 6 september in Utrecht.