Jouw favorieten

Bewaar de opleidingen die jij interessant vindt. Klik op ‘Bewaar Opleiding’ en sla ze op!

Naar alle opleidingen

Systeem Therapeutisch Werker

Delen via:

Duur

100 uur

Kosten v.a. € 3550

Prijs kan verschillen per locatie en startdatum. Excl. literatuur.

Catering

Opleidingen op locatie zijn incl. lunch, koffie en thee.

Het beroep van systeemtherapeutisch werker is enorm veelzijdig: je kunt in allerlei takken van de hulpverlening werken, je bent betrokken bij hulp aan zeer uiteenlopende doelgroepen en je hebt te maken met veel verschillende soorten hulpvragen. De systeemtherapeutisch werker is een generalist die de hele cyclus van behandeling kan doorlopen en werkzaam kan zijn in de jeugd-, volwassen- of ouderenzorg.


Ben jij benieuwd wat een systeemtherapeutisch werker zoal kan en doet? Lees dan snel verder wat de éénjarige opleiding STW (systeemtherapeutisch werker) inhoudt.

Inhoud

Inhoud

Als systeemtherapeutisch werker krijg je te maken met veel verschillende soorten hulpvragen. Die vragen benader je vanuit een systeemtheoretisch kader, waarbij de culturele context relevant is. De zeer uiteenlopende thema’s die binnen behandelingen aan bod komen staan dan ook in relatie met de sociaalmaatschappelijke ontwikkelingen in ons land.

Het werkveld van een systeemtherapeutisch werker is breed. Je komt ze tegen als hulpverleners in ouder-kindteams, sociale teams, crisisdiensten, FACT-teams, als gezinsvoogden, poh’ers, SPV’ers, maatschappelijk werkenden, in de huisartsenpraktijk, binnen de welzijnszorg, het verpleeghuis, de verslavingszorg, de geestelijk- en/of lichamelijkgehandicaptenzorg, forensische zorg, enzovoort. De hulpverlening kan ambulant, in deeltijd, klinisch of in een residentiële omgeving plaatsvinden. De samenstelling van onze opleidingsgroepen is dan ook zeer divers en dat geeft het leerproces een enorme boost; je leert van elkaars verschillende achtergronden.

Als relatiedeskundige zoekt de systeemtherapeutisch werker de verbinding en samenwerking met het systeem en het netwerk van de hulpvrager. Gezamenlijk wordt gezocht naar mogelijkheden; de ene keer gericht op verandering, de andere keer op het vinden van overeenstemming of steun. Dit gebeurt vanuit de basisgedachte dat het van belang is breed, en met een cultuursensitieve bril, te kijken naar de klachten en krachten van cliënten, zodat zij weer regie kunnen krijgen over hun eigen leven.

Hoe is de opleiding opgebouwd? Je hebt 17 lesdagen van elk 6 lesuren. Het programma is opgedeeld in 4 modules:

  • Module 1: kern systeemtherapie, context en positionering. Hier wordt de basis gelegd van systemisch denken en handelen.
  • Module 2: perspectieven en therapeutische technieken. Hierbij komen 5 belangrijke perspectieven van systeemtherapie aan de orde en maak je kennis met de therapeutische technieken die binnen deze perspectieven ontwikkeld zijn.
  • Module 3: het proces in hulpverleningsgesprekken. In 4 bijeenkomsten doorloop je het hele hulpverleningsproces, van aanmelding tot afsluiting.
  • Module 4: toepassingen in specifieke werkgebieden en probleemgebieden. In deze module staan we stil bij hoe de aangeleerde competenties in de eerdere blokken gebruikt kunnen worden op de werkvloer. In dit blok is ruimte voor uitwisselen van ervaringen met verschillende probleemgebieden. Denk hierbij aan scheiding, migratie, huiselijk geweld, verslaving en psychiatrie en het werken binnen de verschillende werksettingen van de deelnemers. Dit blok zal deels in overleg met de deelnemers vormgegeven worden.
Leerdoelen
Leerdoelen

De leerdoelen worden besproken tijdens de cursus. 

Doelgroep en Toelatingscriteria

Doelgroep en Toelatingscriteria

Deze opleiding is bedoeld voor zorgprofessionals die werken met sociale systemen die meer willen leren over systeemtherapeutisch werken.

Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: hulpverleners in ouder-kindteams, sociale teams, crisisdiensten, FACT-teams, gezinsvoogden, poh’ers, SPV’ers, maatschappelijk werkenden in de ggz, eerstelijns ggz, de huisartsenpraktijk, in de welzijnszorg, het verpleeghuis, de verslavingszorg, de geestelijk- en/of lichamelijkgehandicaptenzorg, de forensische zorg, et cetera. De hulpverlening kan ambulant, in deeltijd, klinisch of in een residentiële omgeving plaatsvinden.

Toelatingscriteria 

Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je voldoen aan alle van de volgende criteria: 

  • Een afgeronde hbo- of universitaire opleiding 
  • Werkzaam zijn in de jeugd-, volwassen- of ouderenzorg.
  • Minimaal 2 dagen in de week werken in een organisatie waar je het sociale systeem kunt betrekken en kunt begeleiden bij veranderingsprocessen en het oplossen van problemen.
Aanmeldingsprocedure

Aanmeldingsprocedure

Heb je interesse om deze opleiding te volgen? Schrijf je dan in via onze website en vul het inschrijfformulier in via ‘Direct inschrijven’. Hierna zal Forta Opleidingen jouw gegevens doorgeven aan de docenten van OC Systeemtherapie.

Vul het aanmeldingsformulier van OC Systeemtherapie in om meer informatie door te geven over jouw vooropleiding en werkervaring: https://www.ocsysteemtherapie.nl/aanmelden/

Hierna zullen de docenten contact met jou opnemen om met jou een kennismakingsgesprek in te plannen. De docenten houden altijd een kennismakingsgesprek om te kijken wat de opleiding jou te bieden heeft en of deze passend is. Zodra dat gesprek geweest is, kunnen wij jouw inschrijving definitief maken en kun je deelnemen aan de opleiding. Van Forta Opleidingen krijg je vervolgens een mail ter bevestiging van jouw deelname aan de opleiding.

Werkwijze

Werkwijze

Tijdens de opleidingsdagen zullen we kort stilstaan bij de theorie. De meeste tijd zullen we besteden aan het oefenen met methoden en technieken. Daarnaast is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen binnen de verschillende werksettings van de deelnemersen. Er worden verschillende werkvormen gebruikt: onder andere Kahoot, (reflectie)oefeningen, rollenspelen en dvd’s met opdrachten. Naast de wekelijkse literatuur krijg je een filmtip: een film waarin de thematiek van de bijeenkomst een rol speelt.

Toetsing

Toetsing

Toetsing vindt plaats door middel van presentaties, praktijkopdrachten en casuïstiek.

Absentiebeleid
Absentiebeleid
  • Bij een aanwezigheid van 100% is aan de aanwezigheidsplicht voldaan. Bij een online scholing ben je aanwezig als je duidelijk in beeld bent. Wanneer de camera uitgeschakeld staat, geldt dit als afwezig.
  • Bij verzuim van hoogstens 10% van de contacttijd moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim tot 20% van de contacturen moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald en moeten er in overleg met de docent extra opdrachten worden gedaan ter compensatie van de gemiste contacturen om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim van 20% of meer moeten de gemiste contacturen binnen een jaar na het einde van de opleiding worden ingehaald in een andere opleiding. Forta Opleidingen BV zal hiervoor € 60,- per inhaalles in rekening brengen. Pas nadat de uren zijn ingehaald, wordt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.

Het is niet toegestaan om op structurele basis een deel van de les te missen. Ook niet als je daarmee binnen de maximale absente uren blijft. Uiteraard is het voor je eigen leerrendement, maar ook voor de veiligheid van de groep van groot belang dat je zoveel mogelijk aanwezig bent.

Certificaat

Certificaat

Je ontvangt na afloop van de opleiding het certificaat wanneer voldaan is aan onderstaande criteria:

  • Je hebt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.
  • Je hebt actief en coöperatief deelgenomen aan de opleiding.
  • Je hebt voldaan aan de huiswerkopdrachten en de voorbereidende opdrachten.
  • Je hebt de verplichte literatuur bestudeerd.
  • Je hebt de toetsing met een voldoende afgerond.
Supervisie

Supervisie

De STW-opleiding bestaat uit 100 uur technisch-theoretische opleiding. Om je te registreren bij de beroepsvereniging NVRG zijn er naast de theoretische opleiding 2 supervisiereeksen noodzakelijk: een groepssupervisie en een individuele supervisie. Let ook op de eisen wat betreft vooropleiding. Voor de exacte eisen verwijzen we naar het opleidingsreglement van de NVRG:

Toelatingseisen: https://www.nvrg.nl/lid-systeemtherapeutisch-werker 
Opleiding STW: https://www.nvrg.nl/opleidingen

Bij Forta Opleidingen wordt uitsluitend de theoretische opleiding aangeboden. Ook als je er niet naar streeft om de registratie bij de NVRG te behalen, ben je welkom bij onze theoretische opleiding. 

De docenten streven ernaar om gedurende de opleiding, afhankelijk van de groepsgrootte, de deelnemersen de mogelijkheid te geven om een groepssupervisie te volgen bij 1 van de docenten of een andere NVRG-erkende supervisor. De kosten van de supervisie worden met de supervisor afgesproken en apart aan de supervisor betaald. Voor verder informatie over de supervisie, zie: https://www.ocsysteemtherapie.nl/opleiding-tot-stw/inhoud/

Literatuur

Literatuur

De volgende literatuur moet je aanschaffen voordat je opleiding start: 

  • Een psychische stoornis heb je niet alleen – Jan Baars e.a.. Uitgeverij Boom. ISBN: 9789461058188.
  • Systemisch werken – A. Savenije & Justine van Lawick – Uitgeverij Boom. ISBN: 9789024449958.
  • Handboek Systeemtherapie – Savenije, A., Lawick, M.J. van, & Reijmers, E.T.M. (2de druk 2014). Uitgeverij de Tijdstroom. IBSN: 9789058982575.
Accreditatie
Startdatum: 14-10-2025
in Rotterdam
D22010 - NVRG
Categorie
Punten
Erkend
SKJ 216484 - SKJ
Categorie
Punten
Vrije ruimte
81
494707 - LV POH-GGZ
Categorie
Punten
Nascholing praktijkondersteuners
30

Inhoud

Als systeemtherapeutisch werker krijg je te maken met veel verschillende soorten hulpvragen. Die vragen benader je vanuit een systeemtheoretisch kader, waarbij de culturele context relevant is. De zeer uiteenlopende thema’s die binnen behandelingen aan bod komen staan dan ook in relatie met de sociaalmaatschappelijke ontwikkelingen in ons land.

Het werkveld van een systeemtherapeutisch werker is breed. Je komt ze tegen als hulpverleners in ouder-kindteams, sociale teams, crisisdiensten, FACT-teams, als gezinsvoogden, poh’ers, SPV’ers, maatschappelijk werkenden, in de huisartsenpraktijk, binnen de welzijnszorg, het verpleeghuis, de verslavingszorg, de geestelijk- en/of lichamelijkgehandicaptenzorg, forensische zorg, enzovoort. De hulpverlening kan ambulant, in deeltijd, klinisch of in een residentiële omgeving plaatsvinden. De samenstelling van onze opleidingsgroepen is dan ook zeer divers en dat geeft het leerproces een enorme boost; je leert van elkaars verschillende achtergronden.

Als relatiedeskundige zoekt de systeemtherapeutisch werker de verbinding en samenwerking met het systeem en het netwerk van de hulpvrager. Gezamenlijk wordt gezocht naar mogelijkheden; de ene keer gericht op verandering, de andere keer op het vinden van overeenstemming of steun. Dit gebeurt vanuit de basisgedachte dat het van belang is breed, en met een cultuursensitieve bril, te kijken naar de klachten en krachten van cliënten, zodat zij weer regie kunnen krijgen over hun eigen leven.

Hoe is de opleiding opgebouwd? Je hebt 17 lesdagen van elk 6 lesuren. Het programma is opgedeeld in 4 modules:

  • Module 1: kern systeemtherapie, context en positionering. Hier wordt de basis gelegd van systemisch denken en handelen.
  • Module 2: perspectieven en therapeutische technieken. Hierbij komen 5 belangrijke perspectieven van systeemtherapie aan de orde en maak je kennis met de therapeutische technieken die binnen deze perspectieven ontwikkeld zijn.
  • Module 3: het proces in hulpverleningsgesprekken. In 4 bijeenkomsten doorloop je het hele hulpverleningsproces, van aanmelding tot afsluiting.
  • Module 4: toepassingen in specifieke werkgebieden en probleemgebieden. In deze module staan we stil bij hoe de aangeleerde competenties in de eerdere blokken gebruikt kunnen worden op de werkvloer. In dit blok is ruimte voor uitwisselen van ervaringen met verschillende probleemgebieden. Denk hierbij aan scheiding, migratie, huiselijk geweld, verslaving en psychiatrie en het werken binnen de verschillende werksettingen van de deelnemers. Dit blok zal deels in overleg met de deelnemers vormgegeven worden.

Waar en wanneer?

Wil je weten waar en wanneer deze opleiding van start gaat? Of welke lesdagen er gepland zijn voor een specifieke opleiding? Kies dan een locatie en een startdatum en zie alle praktische informatie.

      WE HELPEN JE GRAAG

      Hulp nodig met kiezen?

      Heb je vragen of wil je een opleiding op maat? Neem dan nu contact met ons op via de mail of bel!

      Neem contact met ons op
      Maatwerk & Incompany
      Zijn er meerdere collega’s in jouw organisatie met dezelfde leervraag?
      Vraag incompany advies aan
      KIJK OOK EENS NAAR DEZE OPTIES

      Op zoek naar een andere opleiding?

      Bekijk alle opleidingen
      Bekijk alle opleidingen