Jouw favorieten

Bewaar de opleidingen die jij interessant vindt. Klik op ‘Bewaar Opleiding’ en sla ze op!

Naar alle opleidingen

Mindfulness Based Cognitive Therapy vervolgopleiding CGt deel II

Delen via:

Duur

25 uur

Kosten v.a. € 1095

Prijs kan verschillen per locatie en startdatum. Excl. literatuur.

Catering

Opleidingen op locatie zijn incl. lunch, koffie en thee.

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) is inmiddels uitgegroeid tot een veel toegepaste methode in de geestelijke gezondheidszorg. In de opleiding MBCT deel I heb je kennis en vaardigheden opgedaan om mindfulness-based technieken in te zetten voor het terugdringen van recidive bij depressie. In deze opleiding, MBCT deel II, ga je die kennis verdiepen en uitbreiden. De nadruk ligt nu meer op zelf de oefeningen uit het MBCT-protocol (leren) geven. Daarnaast schenkt de opleiding ruim aandacht aan de therapeutische houding vanuit mindfulness.

Inhoud

Inhoud

MBCT is bijzonder geschikt als terugvalpreventie voor recidiverende depressies. Door de jaren heen is de methode ook geschikt gebleken bij tal van psychische klachten, zoals spanningsklachten, somberheid en angstklachten.

Voordat we de inhoud van deze opleiding nader toelichten, gaan we eerst kort in op MBCT. Er wordt wel gezegd dat MBCT valt onder de derde generatie CGT. In plaats van gericht te werken aan verandering van bepaalde klachten (zoals bij de tweede generatie CGT), ligt bij Mindfulness de nadruk op verandering van de relatie tot de klachten. De klacht die er is (en elke ervaring in het algemeen) wordt op een nieuwe manier (niet-oordelend, onderzoekend, met aandacht) onderzocht. Dit vraagt niet alleen om een nieuwe benaderingswijze van de cliënt, maar ook van de therapeut.


De vervolgopleidingsen MBCT deel I en II helpen om, naast de cognitieve theorie zoals je die in de basisopleiding hebt geleerd, ook zicht te krijgen op hoe cliënten zich verhouden tot hun negatieve cognities. Met name de kerncognities komen hierbij aan bod. Mindfulness is onderdeel van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en andere gedragstherapieën van de derde generatie en hiermee wordt ook een koppeling gemaakt. Het MBCT-programma, zoals dat in deze opleiding wordt behandeld middels het programma van Williams, Teasdale en Segal, wordt ingezet als terugvalpreventie bij chronische en recidiverende depressieve klachten en is bij deze groep het beste onderzocht. Het programma volgt het protocol van 8 groepssessies.

Als je MBCT deel II hebt afgerond, ben je in staat om het hele programma uit te voeren en op juiste wijze interventies uit de MBCT in te voegen in een lopende behandeling binnen de ggz (individueel of in een groep). Er blijft, net als bij MBCT deel I, veel nadruk liggen op hoe Mindfulness zich verhoudt tot andere behandelingen en hoe je conform de richtlijnen kunt blijven denken en toepassen. De functie- en betekenisanalyses (FABA’s), casusconceptualisatie en het CGT-proces lopen als een rode lijn door de opleiding heen. Daarnaast leer je hoe Mindfulness kan helpen om beter de therapeutische relatie vorm te geven. Ook zelfzorg van de therapeut komt aan bod.

De theoretische onderbouwing en wetenschappelijke evidentie van MBCT krijgen uitgebreid aandacht, maar ook zelf de oefeningen doen (naast het leren geven ervan) is essentieel voor een goed begrip van de inhoud. 

In de 4 lesdagen ga je oefenen met en reflecteren op het MBCT-programma en bereik je een verdieping van de lesstof uit MBCT deel I.

Belangrijke onderwerpen hierbij zijn:

  • Zelf alle oefeningen uit het MBCT-protocol kunnen geven.
  • Aanvullende oefeningen kunnen geven, gebaseerd op FABA en CGT-proces en dan stoornisspecifiek en dit kunnen onderbouwen.
  • Verfijnen en doortrainen van de ‘inquiry techniek’.
  • Reflecteren en toepassen van Mindfulness binnen een lopende behandeling.
  • Leren toepassen van Mindfulness in de therapeutische relatie.
  • Hanteren van ingewikkelde/uitdagende casuïstiek.
  • Verdieping van de koppeling met de verklarende diagnostiek.
  • De plek in het CGT-proces kunnen beargumenteren en indiceren.
  • Koppeling met recent wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelingen.

 

De opleiding bevat de volgende elementen:

  • Verdieping van de theorie rondom Mindfulness en dan met name de neurobiologische kant.
  • Literatuurstudie en -besprekingen.
  • Verdere oefeningen in het begeleiden van mindfulnessoefeningen en mindful inquiry.
  • Eigen beoefening verder ontwikkelen.
  • Begrip van MBCT in combinatie met verklarende diagnostische modellen.
  • Het kunnen volgen van het CGT-proces en procesgericht kunnen handelen en denken.
  • Mindfulness als tool effectief kunnen toepassen binnen de therapeutische relatie.
  • Stoornisspecifieke interventies kunnen indiceren en toepassen.
  • Uitdagende casuïstiek kunnen hanteren.
  • Toetsing en evaluatie.
Leerdoelen

Leerdoelen

Het doel van de opleiding MBCT deel II is dat je je het evidence-based MBCT-programma voor depressie (zoals dat is beschreven door Williams, Teasdale en Segal) verder eigen maakt door grondige training. De belangrijkste leerdoelen zijn verbreding van het zicht op mindfulness-based interventies en het doorgronden van wat Mindfulness beoogt en is, plus het je volgens de standaard MBI-TAC (de Mindfulness-Based Teaching Assessment Criteria) eigen maken van het trainerschap.

Na afloop van de opleiding:

  1. Pas je met meer vertrouwen MBCT toe.
  2. Kun je MBCT toepassen in de eigen praktijk, in groepsvorm en individueel.
  3. Pas je Mindfulness toe in lopende CGT-behandelingen.
  4. Kun je mindful inquiry toepassen.
  5. Kun je uitleggen wat er op neurobiologisch, psychologisch en gedragsmatig niveau verandert door de MBCT.
  6. Kun je de leergeschiedenis van de cliënt betrekken in de MBCT.
  7. Heb je zicht op de wetenschappelijke stand van zaken rondom MBCT.
  8. Kun je de juiste aangrijpingspunten vinden in de FABA’s en casusconceptualisatie voor mindfulness-based interventies.
  9. Kun je procesgericht denken over interventies.
  10. Heb je zicht op stoornisspecifieke interventies en pas je deze toe vanuit het denkframe FABA en CGT-proces.
  11. Heb je zicht op uitdagende casuïstiek en pas je hierop interventies toe vanuit het denkframe FABA en CGT-proces.
  12. Heb je kennis van de competenties zoals geformuleerd in de MBI-TAC en kun je je eigen trainerschap onderhouden door middel van beoefening en vervolgopleidingen/retraites.
Doelgroep en Toelatingscriteria

Doelgroep en Toelatingscriteria

Deze opleiding is bedoeld voor: 

  • Universitair opgeleide hulpverleners als psychologen, pedagogen, orthopedagogen, verpleegkundig specialisten ggz en artsen die hun kennis over MBCT verder willen verdiepen.

Toelatingscriteria

Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je voldoen aan alle van de volgende criteria:

  • Een afgeronde universitaire opleiding in de psychologie, pedagogiek, gezondheidswetenschappen, geneeskunde of een afgeronde opleiding tot verpleegkundig specialist ggz.
  • Afgeronde, door de VGCt geaccrediteerde basisopleiding CGT (100 uur).
  • Afgeronde MBCT I.
  • Werkzaam zijn in de (geestelijke) gezondheidszorg. Het is noodzakelijk om gedurende de opleiding een werkplek te hebben waarbij je minimaal 12 uur per week cliënten ziet en behandelt.

VGCt

Dit is een vervolgopleiding VGCt. Wil je je registreren bij de VGCt? Kijk dan op de website van de VGCt voor het volledige registratietraject en bijbehorende voorwaarden: https://www.vgct.nl/vgct-registratie/de-opleidingen/cognitief-gedragstherapeut/


Leden van de VGCt zijn van harte welkom om aan deze opleiding deel te nemen in het kader van herregistratie.

Werkwijze

Werkwijze

Onderdelen die in het opleidingtraject steeds terugkeren zijn:

  • Bespreking van de literatuur aan de hand van presentaties.
  • Interactieve bespreking van de leerstof en discussie.
  • Demonstraties, praktische oefeningen en rollenspellen.
  • Praktijkopdrachten, toetsing en eigen casuïstiek.
Toetsing

Toetsing

Toetsing vindt plaats door middel van 2 schriftelijke toetsen.

Absentiebeleid

Absentiebeleid

  • Bij een aanwezigheid van 100% is aan de aanwezigheidsplicht voldaan. Bij een online scholing ben je aanwezig als je duidelijk in beeld bent. Wanneer de camera uitgeschakeld staat, geldt dit als afwezig.
  • Bij verzuim van hoogstens 10% van de contacttijd moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim tot 20% van de contacturen moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald en moeten er in overleg met de docent extra opdrachten worden gedaan ter compensatie van de gemiste contacturen om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim van 20% of meer moeten de gemiste contacturen binnen een jaar na het einde van de opleiding worden ingehaald in een andere opleiding. Forta Opleidingen BV zal hiervoor € 60,- per inhaalles in rekening brengen. Pas nadat de uren zijn ingehaald, wordt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.

Het is niet toegestaan om op structurele basis een deel van de les te missen. Ook niet als je daarmee binnen de maximale absente uren blijft. Uiteraard is het voor je eigen leerrendement, maar ook voor de veiligheid van de groep van groot belang dat je zoveel mogelijk aanwezig bent.

Certificaat

Certificaat

Je ontvangt na afloop van de opleiding het certificaat wanneer voldaan is aan onderstaande criteria:

  • Je hebt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.
  • Je hebt actief en coöperatief deelgenomen aan de opleiding.
  • Je hebt voldaan aan de huiswerkopdrachten en de voorbereidende opdrachten.
  • Je hebt de verplichte literatuur bestudeerd.
  • Je hebt de toetsing met een voldoende afgerond.
Accreditatie
Startdatum: 03-10-2025
in Online

Inhoud

MBCT is bijzonder geschikt als terugvalpreventie voor recidiverende depressies. Door de jaren heen is de methode ook geschikt gebleken bij tal van psychische klachten, zoals spanningsklachten, somberheid en angstklachten.

Voordat we de inhoud van deze opleiding nader toelichten, gaan we eerst kort in op MBCT. Er wordt wel gezegd dat MBCT valt onder de derde generatie CGT. In plaats van gericht te werken aan verandering van bepaalde klachten (zoals bij de tweede generatie CGT), ligt bij Mindfulness de nadruk op verandering van de relatie tot de klachten. De klacht die er is (en elke ervaring in het algemeen) wordt op een nieuwe manier (niet-oordelend, onderzoekend, met aandacht) onderzocht. Dit vraagt niet alleen om een nieuwe benaderingswijze van de cliënt, maar ook van de therapeut.


De vervolgopleidingsen MBCT deel I en II helpen om, naast de cognitieve theorie zoals je die in de basisopleiding hebt geleerd, ook zicht te krijgen op hoe cliënten zich verhouden tot hun negatieve cognities. Met name de kerncognities komen hierbij aan bod. Mindfulness is onderdeel van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en andere gedragstherapieën van de derde generatie en hiermee wordt ook een koppeling gemaakt. Het MBCT-programma, zoals dat in deze opleiding wordt behandeld middels het programma van Williams, Teasdale en Segal, wordt ingezet als terugvalpreventie bij chronische en recidiverende depressieve klachten en is bij deze groep het beste onderzocht. Het programma volgt het protocol van 8 groepssessies.

Als je MBCT deel II hebt afgerond, ben je in staat om het hele programma uit te voeren en op juiste wijze interventies uit de MBCT in te voegen in een lopende behandeling binnen de ggz (individueel of in een groep). Er blijft, net als bij MBCT deel I, veel nadruk liggen op hoe Mindfulness zich verhoudt tot andere behandelingen en hoe je conform de richtlijnen kunt blijven denken en toepassen. De functie- en betekenisanalyses (FABA’s), casusconceptualisatie en het CGT-proces lopen als een rode lijn door de opleiding heen. Daarnaast leer je hoe Mindfulness kan helpen om beter de therapeutische relatie vorm te geven. Ook zelfzorg van de therapeut komt aan bod.

De theoretische onderbouwing en wetenschappelijke evidentie van MBCT krijgen uitgebreid aandacht, maar ook zelf de oefeningen doen (naast het leren geven ervan) is essentieel voor een goed begrip van de inhoud. 

In de 4 lesdagen ga je oefenen met en reflecteren op het MBCT-programma en bereik je een verdieping van de lesstof uit MBCT deel I.

Belangrijke onderwerpen hierbij zijn:

  • Zelf alle oefeningen uit het MBCT-protocol kunnen geven.
  • Aanvullende oefeningen kunnen geven, gebaseerd op FABA en CGT-proces en dan stoornisspecifiek en dit kunnen onderbouwen.
  • Verfijnen en doortrainen van de ‘inquiry techniek’.
  • Reflecteren en toepassen van Mindfulness binnen een lopende behandeling.
  • Leren toepassen van Mindfulness in de therapeutische relatie.
  • Hanteren van ingewikkelde/uitdagende casuïstiek.
  • Verdieping van de koppeling met de verklarende diagnostiek.
  • De plek in het CGT-proces kunnen beargumenteren en indiceren.
  • Koppeling met recent wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelingen.

 

De opleiding bevat de volgende elementen:

  • Verdieping van de theorie rondom Mindfulness en dan met name de neurobiologische kant.
  • Literatuurstudie en -besprekingen.
  • Verdere oefeningen in het begeleiden van mindfulnessoefeningen en mindful inquiry.
  • Eigen beoefening verder ontwikkelen.
  • Begrip van MBCT in combinatie met verklarende diagnostische modellen.
  • Het kunnen volgen van het CGT-proces en procesgericht kunnen handelen en denken.
  • Mindfulness als tool effectief kunnen toepassen binnen de therapeutische relatie.
  • Stoornisspecifieke interventies kunnen indiceren en toepassen.
  • Uitdagende casuïstiek kunnen hanteren.
  • Toetsing en evaluatie.

Waar en wanneer?

Wil je weten waar en wanneer deze opleiding van start gaat? Of welke lesdagen er gepland zijn voor een specifieke opleiding? Kies dan een locatie en een startdatum en zie alle praktische informatie.

      WE HELPEN JE GRAAG

      Hulp nodig met kiezen?

      Heb je vragen of wil je een opleiding op maat? Neem dan nu contact met ons op via de mail of bel!

      Neem contact met ons op
      Maatwerk & Incompany
      Zijn er meerdere collega’s in jouw organisatie met dezelfde leervraag?
      Vraag incompany advies aan
      KIJK OOK EENS NAAR DEZE OPTIES

      Op zoek naar een andere opleiding?

      Bekijk alle opleidingen
      Bekijk alle opleidingen