Kosten € 1.850,00
Inclusief koffie/thee en digitale reader, exclusief boeken en maaltijden
Minimaal
Maximaal
Inclusief koffie/thee en digitale reader, exclusief boeken en maaltijden
Geaccrediteerd door: NIP/NVO en VGCt
Verdeeld over 8 lesdagen
Minimaal 90% aanwezig en afgerond met een goed
Deze opleiding vindt plaats op locatie
Presentaties, praktijkopdrachten en casuïstiek
In Nederland zijn er in ieder geval 55.000 personen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Mogelijk zijn dit er zelfs tienduizenden meer (Ras et al., 2010). Het is in vele opzichten een kwetsbare groep. Naast beperkingen in het intellectueel functioneren komen ook psychiatrische stoornissen en gedragsstoornissen relatief vaak voor. Bij de behandeling van een cliënt is het relevant dat de behandelaar inspeelt op specifieke factoren als expressieve en receptieve taalvaardigheden, het herkennen en benoemen van emoties, het in volgorde kunnen plaatsen van gebeurtenissen en het kunnen onderscheiden van cognities, emoties, gedachten en gebeurtenissen.
De vervolgcursus “Cognitieve Gedragstherapie LVB” is bedoeld voor psychologen, (ortho)pedagogen en overige cognitief gedragstherapeuten in opleiding die werken met cliënten, jong en oud(er), individueel of groepen met een licht verstandelijke beperking. De opleiding past in het VGCT-vervolgtraject. Ook wordt accreditatie NIP-NVO aangevraagd. De opleiding omvat totaal 50 uur.
Je leert om vanuit het cognitief gedragstherapeutisch proces gebruik te maken van interventies die effectief zijn gebleken in de praktijk bij het werken met deze specifieke doelgroep. Er zullen verschillende probleemgebieden worden behandeld die bij deze cliënten kunnen voorkomen. In de behandeling staat zowel het cognitief gedragstherapeutisch proces als de behandelrelatie(s) centraal.
Je leert het gedragstherapeutisch proces en de technieken en methoden uit de cognitieve gedragstherapie toepassen op cliënten met een licht verstandelijke beperking. Dit gebeurt door het aanreiken van theoretische kennis en interactieve bespreking van de leerstof en door oefeningen in de praktijk.
Behandelaars met een WO-opleiding (Psychologie, Sociale Wetenschappen of Geneeskunde) of HBO Msc -BIG opleiding in de richting GGZ.
Werkplek
De cursus bestaat uit 8 lesdagen waarbij het CGT proces en de werkzaamheid met beoogde aanpassingen aan de doelgroep centraal staan. Naast de behandeling van een aantal veel voorkomende probleemgebieden wordt ook transdiagnostisch gekeken. Er wordt geoefend met casuïstiek uit de praktijk. Ook wordt aandacht besteed aan de kenmerken van LVB en de betekenis hiervan voor CGT en de stand van zaken van cognitieve gedragstherapie bij LVB.
Belangrijke onderwerpen zijn:
De opleiding is geaccrediteerd door de NIP/NVO en de VGCt.
Beroepsvereniging | Punten |
K&J/OG herregistratie | 50 |
K&J/OG opleiding – behandeling | 28 |
K&J/OG opleiding – diagnostiek | 18 |
K&J/OG opleiding – extra literatuurstudie | 27,5 |
K&J/OG opleiding – overige taken | 4 |
VGCT- Vervolgcursus – contacturen | 50 |
Accreditatie nodig bij een andere beroepsvereniging? Neem contact met ons op via: info@fortaopleidingen.nl.
J.L. Taylor, W.R. Lindsay, R.P. Hastings, C. Hatton (2012, online aan te kopen)
Wiley-Blackwell
K. Raemdonck (2010)
Garant
J. Roeden & F. Bannink (2012)
Pearson
K. Korrelboom, E. Ten Broeke (2021, tweede, herziene druk)
Coutinho ISBN 9789046903810
Hieronder een overzicht van de docenten die deze opleiding geven.
S.E. Vink -
Voor deze opleiding zijn nog geen lesdagen of locaties ingepland.
Laat je gegevens achter dan houden we je op de hoogte wanneer de eerstvolgende opleiding start. Let op! deze mail kan in uw spambox terecht komen.