Jouw favorieten

Bewaar de opleidingen die jij interessant vindt. Klik op ‘Bewaar Opleiding’ en sla ze op!

Naar alle opleidingen

Opleiding OBIC integratieve ouderbegeleiding, Basis

Delen via:

Duur

18 uur

Kosten v.a. € 625

Prijs kan verschillen per locatie en startdatum. Excl. literatuur.

Catering

Opleidingen op locatie zijn incl. lunch, koffie en thee.

Een betere jeugd begint bij de ouders! Ben je het hier volmondig mee eens? Lees dan vooral verder over deze opleiding. OBIC integratieve ouderbegeleiding is ontwikkeld om ouders bij de hand te nemen en stap voor stap inzicht te geven in zichzelf en wat een goede koers is voor het hele gezin. Om ouders zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, ga je leren over gezinsdynamiek, opvoedvaardigheden, bewuste en onbewuste patronen, valkuilen, schema’s, jouw eigen ontwikkeling en nog veel meer. Heb jij in je werk te maken met gezinnen met kinderen waar veel strijd, stress, zorgen of spanning heerst? Of zie jij ouders die er ondanks verschillende opvoedtrainingen maar niet of slechts moeizaam in slagen verandering in hun gezinssituatie aan te brengen? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Inhoud

Inhoud

Om met het begin te beginnen: de letters OBIC staan voor ‘Out of the Box, Into your Centre’. Een box is een ander woord voor een oordeel, label, stempel of overtuiging. Het zijn dergelijke meer vaststaande ideeën van zowel ouders als kinderen die maken dat bepaalde patronen standhouden, dat het moeilijker is om flexibel en sensitief op elkaar te reageren en die kunnen zorgen voor conflicten. Met ‘into your centre’ willen we benadrukken dat het belangrijk is dat ouders in hun eigen kracht komen te staan met rust en stabiliteit. Dit helpt hen minder vermoeid te raken, meer vanuit affectie te reageren en de aangeleerde vaardigheden beter in te zetten. Dit is van belang voor de kinderen en hun basisbehoeften zoals veiligheid, erkenning en autonomie.

OBIC integratieve ouderbegeleiding is (ambulante) gezinsbegeleiding die werkt aan verbetering in gezinnen. Met de OBIC-behandelmethode ga je ouders allereerst helpen op emotioneel, gedrags- en communicatief vlak. Dit doe je aan de hand van enkele laagdrempelige therapeutische en coachende tools die onder andere gebaseerd zijn op Schematherapie, Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en systeemtherapie. Hiermee wordt de invloed van jeugdervaringen en het doorgeven van gevoelens en patronen tussen generaties onderzocht, leren ouders beter voor hun eigen behoeften te zorgen en de oorzaak van eigen reacties te onderscheiden van wat goed is voor hun kind(eren). Vervolgens ga je de ouders coachen in opvoedvaardigheden (op maat).

OBIC integratieve ouderbegeleiding is ontwikkeld vanuit het werkveld en vanuit de behoefte van (jeugd)zorgprofessionals om ouders intensiever te betrekken bij de (gezins)zorg. Het doel hiervan is om meer duurzame veranderingen in gezinnen te bewerkstelligen en betere relaties aan te gaan, zodat ouders zelfstandig en onafhankelijk van zorgverlening met meer harmonie in hun gezin verder kunnen. Hierdoor verbeteren hechtingsrelaties en nemen gevoelens van veiligheid in een gezin toe. Vooral als jeugdigen zelf geen (intrinsieke) hulpvraag hebben, is ouderbegeleiding de meest logische richting. Zo laten onderzoeken zien dat controledwang van ouders leidt tot meer internaliserende en externaliserende problematiek bij kinderen en dat conflict en conflictvermijding tussen ouders tot meer agressie en depressie bij kinderen leiden.

OBIC integratieve ouderbegeleiding is geschikt voor ouders die (h)erkennen dat het eigen functioneren en reageren een grote impact kan hebben op het functioneren van hun kind(eren).  Voor meer informatie over de stappen van de behandelmethode: https://www.obic-ouderbegeleiding.nl/ouders/


OBIC integratieve ouderbegeleiding bestaat uit twee reizen, opgedeeld in 13 avonturen.  

De basisopleiding OBIC integratieve ouderbegeleider duurt 3 dagen en omvat de reis in jezelf, met avonturen 1,2,3,4,5,6,7 en 8

Reis in jezelf 

  • Avontuur 1: maken van gezinskaart (systemische intake)
  • Avontuur 2: terug naar eigen jeugd 0-12 jaar
  • Avontuur 3: terug eigen jeugd 12-21 jaar.
  • Avontuur 4: ontdek je patronen met familieboom (genogram) 
  • Avontuur 5: gevoelens loslaten naar je ouders 
  • Avontuur 6: vrede met jezelf 
  • Avontuur 7: stap uit je boxen 
  • Avontuur 8: out of the box met je triggers

 

Reis naar elkaar

  • Avontuur 9: conflict in jezelf oplossen
  • Avontuur 10: conflict in je relatie oplossen
  • Avontuur 11: conflict in je gezin oplossen
  • Avontuur 12: opvoeden gericht op behoeftes
  • Avontuur 13: droom voor de toekomst 

Als volgt uitgebeeld:

 

Reis  in jezelf (OBIC basis)

 

Reis naar elkaar (OBIC vervolg)



Voor meer info zie www.obic-ouderbegeleiding.nl

Leerdoelen

Leerdoelen

Na afloop van de opleiding kun je zelf de eerste 8 avonturen van de OBIC-behandelmethode toepassen op zowel jezelf als bij een gezin. Je kunt ook enkele elementen van het traject toepassen binnen de werkvorm die je al gebruikt. Om het gehele OBIC-behandeltraject te kunnen doorlopen (dus tot en met avontuur 13), dien je ook de OBIC-vervolgopleiding gedaan te hebben.

Na afloop van de opleiding kun je:

  1. Nieuwsgierige niet-oordelende begeleidingshouding toepassen.
  2. Zelfstandig een intake afnemen.
  3. Diagnostische imaginatie 0-12 toepassen en nabespreken.
  4. Een genogram om patronen in kaart te brengen toepassen.
  5. Omgaan met emoties ouders (limited reparenting).
  6. Inzicht en verandering oudergevoelens faciliteren.
  7. Kernkwadranten kennen en (SMART) toepassen.
  8. OBIC G-schema gebruiken en afnemen.
  9. Schema’s rescripten middels een innerlijkekinddialoog.
  10. Overdracht en tegenoverdracht herkennen en ouders hierin inzicht geven

En voor meer informatie over de OBIC-vervolgopleiding:

https://fortaopleidingen.nl/opleidingen/opleiding-obic-ouderbegeleiding-vervolg/

Doelgroep en Toelatingscriteria

Doelgroep en Toelatingscriteria

Deze opleiding is bedoeld voor (jeugd)zorgprofessionals die behoefte hebben aan een stapsgewijze en geïntegreerde aanpak en die graag het gevoel van ouders meer willen betrekken bij de behandeling, om daarmee toe te werken naar vooral duurzame verandering. Deze (jeugd)professionals willen daarnaast graag inzicht krijgen in het eigen familiesysteem en weten hoe ervaringen uit hun eigen jeugd een rol hebben gespeeld in de patronen van waaruit zij nu handelen als behandelaar en daarbuiten. De methoden op jezelf toepassen speelt dan ook een belangrijke rol De verkregen inzichten maken de professional tot een ervaringsdeskundige en dit komt weer de hulpverlening aan gezinnen ten goede.

 

Toelatingscriteria

Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je voldoen aan alle van de onderstaande criteria:

  • Je beschikt over een afgeronde hbo- of universitaire opleiding.
  • Je bent minimaal 2 dagen in de week werkzaam in gezinnen, waarbij je het sociale systeem kunt betrekken en begeleiding kunt bieden bij veranderprocessen en toewerkt naar het oplossen van problemen.
Werkwijze

Werkwijze

In de opleiding ga je ruim aandacht besteden aan het in kaart brengen van je eigen patronen, aan de hand van ervaringsgerichte oefeningen (waaronder geleide imaginaties). De opleiding is uniek in de zin dat het zelf ervaren en ondergaan van de oefeningen een centraal onderdeel vormt van het leerproces. In twee- of drietallen ga je veel oefeningen doen. Het zelf ondergaan kan je helpen zaken overtuigender over te brengen. Daarnaast zal het herkennen van je eigen patronen ook meehelpen aan een betere kwaliteit in je werk, betere behandelrelaties en zo zorgen voor een beter resultaat bij de kinderen/ouders/gezinnen die je behandelt. Kortom, je groeit als professional.

Toetsing

Toetsing

Toetsing vindt plaats door middel van een praktijkopdracht, casuïstiek en toetsing.

Absentiebeleid

Absentiebeleid

  • Bij een aanwezigheid van 100% is aan de aanwezigheidsplicht voldaan. Bij een online scholing ben je aanwezig als je duidelijk in beeld bent. Wanneer de camera uitgeschakeld staat, geldt dit als afwezig.
  • Bij verzuim van hoogstens 10% van de contacttijd moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim tot 20% van de contacturen moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald en moeten er in overleg met de docent extra opdrachten worden gedaan ter compensatie van de gemiste contacturen om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim van 20% of meer moeten de gemiste contacturen binnen een jaar na het einde van de opleiding worden ingehaald in een andere opleiding. Forta Opleidingen BV zal hiervoor € 60,- per inhaalles in rekening brengen. Pas nadat de uren zijn ingehaald, wordt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.

Het is niet toegestaan om op structurele basis een deel van de les te missen. Ook niet als je daarmee binnen de maximale absente uren blijft. Uiteraard is het voor je eigen leerrendement, maar ook voor de veiligheid van de groep van groot belang dat je zoveel mogelijk aanwezig bent.

Certificaat

Certificaat

Je ontvangt na afloop van de opleiding het certificaat wanneer voldaan is aan onderstaande criteria:

  • Je hebt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.
  • Je hebt actief en coöperatief deelgenomen aan de opleiding.
  • Je hebt voldaan aan de huiswerkopdrachten en de voorbereidende opdrachten.
  • Je hebt de verplichte literatuur bestudeerd.
  • Je hebt de toetsing met een voldoende afgerond.
Literatuur

Literatuur

De literatuur wordt beschikbaar gesteld door Forta Opleidingen.

Accreditatie
Startdatum: 03-10-2025
in Utrecht en online

Inhoud

Om met het begin te beginnen: de letters OBIC staan voor ‘Out of the Box, Into your Centre’. Een box is een ander woord voor een oordeel, label, stempel of overtuiging. Het zijn dergelijke meer vaststaande ideeën van zowel ouders als kinderen die maken dat bepaalde patronen standhouden, dat het moeilijker is om flexibel en sensitief op elkaar te reageren en die kunnen zorgen voor conflicten. Met ‘into your centre’ willen we benadrukken dat het belangrijk is dat ouders in hun eigen kracht komen te staan met rust en stabiliteit. Dit helpt hen minder vermoeid te raken, meer vanuit affectie te reageren en de aangeleerde vaardigheden beter in te zetten. Dit is van belang voor de kinderen en hun basisbehoeften zoals veiligheid, erkenning en autonomie.

OBIC integratieve ouderbegeleiding is (ambulante) gezinsbegeleiding die werkt aan verbetering in gezinnen. Met de OBIC-behandelmethode ga je ouders allereerst helpen op emotioneel, gedrags- en communicatief vlak. Dit doe je aan de hand van enkele laagdrempelige therapeutische en coachende tools die onder andere gebaseerd zijn op Schematherapie, Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en systeemtherapie. Hiermee wordt de invloed van jeugdervaringen en het doorgeven van gevoelens en patronen tussen generaties onderzocht, leren ouders beter voor hun eigen behoeften te zorgen en de oorzaak van eigen reacties te onderscheiden van wat goed is voor hun kind(eren). Vervolgens ga je de ouders coachen in opvoedvaardigheden (op maat).

OBIC integratieve ouderbegeleiding is ontwikkeld vanuit het werkveld en vanuit de behoefte van (jeugd)zorgprofessionals om ouders intensiever te betrekken bij de (gezins)zorg. Het doel hiervan is om meer duurzame veranderingen in gezinnen te bewerkstelligen en betere relaties aan te gaan, zodat ouders zelfstandig en onafhankelijk van zorgverlening met meer harmonie in hun gezin verder kunnen. Hierdoor verbeteren hechtingsrelaties en nemen gevoelens van veiligheid in een gezin toe. Vooral als jeugdigen zelf geen (intrinsieke) hulpvraag hebben, is ouderbegeleiding de meest logische richting. Zo laten onderzoeken zien dat controledwang van ouders leidt tot meer internaliserende en externaliserende problematiek bij kinderen en dat conflict en conflictvermijding tussen ouders tot meer agressie en depressie bij kinderen leiden.

OBIC integratieve ouderbegeleiding is geschikt voor ouders die (h)erkennen dat het eigen functioneren en reageren een grote impact kan hebben op het functioneren van hun kind(eren).  Voor meer informatie over de stappen van de behandelmethode: https://www.obic-ouderbegeleiding.nl/ouders/


OBIC integratieve ouderbegeleiding bestaat uit twee reizen, opgedeeld in 13 avonturen.  

De basisopleiding OBIC integratieve ouderbegeleider duurt 3 dagen en omvat de reis in jezelf, met avonturen 1,2,3,4,5,6,7 en 8

Reis in jezelf 

  • Avontuur 1: maken van gezinskaart (systemische intake)
  • Avontuur 2: terug naar eigen jeugd 0-12 jaar
  • Avontuur 3: terug eigen jeugd 12-21 jaar.
  • Avontuur 4: ontdek je patronen met familieboom (genogram) 
  • Avontuur 5: gevoelens loslaten naar je ouders 
  • Avontuur 6: vrede met jezelf 
  • Avontuur 7: stap uit je boxen 
  • Avontuur 8: out of the box met je triggers

 

Reis naar elkaar

  • Avontuur 9: conflict in jezelf oplossen
  • Avontuur 10: conflict in je relatie oplossen
  • Avontuur 11: conflict in je gezin oplossen
  • Avontuur 12: opvoeden gericht op behoeftes
  • Avontuur 13: droom voor de toekomst 

Als volgt uitgebeeld:

 

Reis  in jezelf (OBIC basis)

 

Reis naar elkaar (OBIC vervolg)



Voor meer info zie www.obic-ouderbegeleiding.nl

Waar en wanneer?

Wil je weten waar en wanneer deze opleiding van start gaat? Of welke lesdagen er gepland zijn voor een specifieke opleiding? Kies dan een locatie en een startdatum en zie alle praktische informatie.

      WE HELPEN JE GRAAG

      Hulp nodig met kiezen?

      Heb je vragen of wil je een opleiding op maat? Neem dan nu contact met ons op via de mail of bel!

      Neem contact met ons op
      Maatwerk & Incompany
      Zijn er meerdere collega’s in jouw organisatie met dezelfde leervraag?
      Vraag incompany advies aan
      KIJK OOK EENS NAAR DEZE OPTIES

      Op zoek naar een andere opleiding?

      Bekijk alle opleidingen
      Bekijk alle opleidingen