Jouw favorieten

Bewaar de opleidingen die jij interessant vindt. Klik op ‘Bewaar Opleiding’ en sla ze op!

Naar alle opleidingen

Omgaan met slaapproblemen; CGT-i in de vingers

Delen via:

Duur

12 uur

Kosten v.a. € 360

Prijs kan verschillen per locatie en startdatum. Excl. literatuur.

Catering

Opleidingen op locatie zijn incl. lunch, koffie en thee.

Slaapproblemen komen veelvuldig voor in de normale populatie; een derde van de mensen rapporteert in- of doorslaapproblemen en 5% voldoet aan de DSM-criteria van insomnia. Bij psychiatrische patiënten ligt dit percentage echter nog veel hoger. Tot wel 60% van die groep voldoet aan de DSM-criteria van insomnia! De kans is dus groot dat jij als zorgprofessional te maken krijgt met klachten over in- of doorslapen. Cognitieve Gedragstherapie voor insomnia (CGTi) is een succesvolle evidence-based behandelmethode gebleken. In deze opleiding leer je er alles over.

Inhoud

Inhoud

Onderzoek laat zien dat slaapproblemen zowel een risicofactor zijn voor het ontstaan van psychiatrische problemen als een in stand houdende factor. De aanwezigheid van slaapproblemen vermindert daarbij ook nog eens het effect van een psychologische behandeling en verhoogt het risico op terugval ná behandeling.

Waar voorheen werd gedacht dat de behandeling van een psychiatrische stoornis (zoals bijvoorbeeld angst of depressie) ook een positief effect zou hebben op de slaapproblemen, blijkt uit onderzoek dat dit helaas niet het geval is; slaapproblemen blijven bestaan wanneer ze niet gericht worden aangepakt. Andersom is het echter wel zo; het aanpakken van slaapproblemen heeft een positief effect op het verminderen van diverse psychiatrische problemen.

Al met al kan geconcludeerd worden dat het aanpakken van slaapproblemen zeer relevant is in de psychologische praktijk en dat bij comorbiditeit eerst op slaapproblemen moet worden gericht. Gelukkig is er een succesvolle evidence-based behandelmethode in de vorm van CGTi.

In deze opleiding leer je vooral over de fase van interveniëren van het gedragstherapeutische proces, maar er is ook aandacht voor de fase diagnostiek en probleeminventarisatie van slaapstoornissen. Het uitgangspunt van deze opleiding is dat je na afloop zoveel kennis van de theoretische achtergronden en praktische vaardigheden die passen bij een CGTi-behandeling hebt opgedaan dat je zelfstandig cliënten met slaapproblemen kunt behandelen. Theorie wordt zoveel mogelijk in de praktijk gebracht door diverse werkvormen en oefeningen in te zetten. Ook ga je in op de therapeutische relatie en de toepassing van motiverende (gespreks)technieken.

Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen zijn:

  • Inleiding in de slaap en (diagnostiek van) slaapstoornissen.
  • Toepassen van CGTi en weten wanneer door te verwijzen.
Leerdoelen

Leerdoelen

Het algemene leerdoel van de opleiding is dat je in staat bent om CGTi toe te passen bij patiënten met slaapproblemen van lichte tot matig-ernstige problematiek. De leerdoelen zijn gericht op het verwerven van kennis en vaardigheden en het je eigen maken van de therapeutische attitude (houding). Hiermee sluit deze opleiding goed aan op het vernieuwde leertraject van de VGCt, waarin ook de persoonlijke ontwikkeling een belangrijke rol speelt.

Na afloop van de opleiding:

  1. Heb je kennis opgedaan over de slaap, slaapduur en opbouw, regulatie van de slaap, functies van de slaap en leeftijdsafhankelijke veranderingen in de slaap.
  2. Heb je kennis van de verschillende slaapstoornissen, zoals beschreven in de DSM-5.
  3. Heb je kennis van de verschillende mogelijkheden om slaapstoornissen te diagnosticeren.
  4. Heb je kennis van de verschillende modules van CGTi.
  5. Kun je motiveren tot slaapregistratie.
  6. Kun je de slaapregistratie nabespreken en aan de hand hiervan passende psycho-educatie geven.
  7. Kun je passende stimuluscontrole inzetten en hiertoe motiveren.
  8. Kun je passende slaaprestrictie inzetten en hiertoe motiveren.
  9. Heb je kennis van de verschillende slaaphygiënemaatregelen.
  10.  Heb je kennis van de meest voorkomende dysfunctionele cognities rondom slaap.
  11.  Weet je hoe je ontspanning en ademhalingstechnieken kunt toepassen bij slaapproblemen.
  12.  Weet je hoe je CGTi stap voor stap kunt inzetten.
  13.  Weet je wanneer en hoe er een eventuele doorverwijzing plaatsvindt.
  14.  Kun je dysfunctionele slaaphygiëne opsporen aan de hand van slaapdagboeken en de cliënt motiveren tot een betere slaaphygiëne.
  15. Kun je dysfunctionele cognities opsporen en met de cliënt omzetten naar meer realistische cognities.
  16. Weet je hoe je CGTi kunt toepassen (aan de hand van slaapregistratie) en voel je je voldoende bekwaam om hiermee te starten.
Doelgroep en Toelatingscriteria

Doelgroep en Toelatingscriteria

Deze opleiding is bedoeld voor:

  • Cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers (in opleiding), (klinisch en gz-)psychologen, orthopedagogen, psychotherapeuten, verpleegkundigen, poh’ers-ggz, psychiaters (in opleiding).

  • Alle andere hbo- en universitair geschoolden die slaapproblemen willen kunnen aanpakken.

Toelatingscriteria

Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je voldoen aan alle van de volgende criteria:

  • Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond.

Het is raadzaam om een werkplek te hebben waarin je het geleerde in de praktijk kunt brengen.

Werkwijze

Werkwijze

Onderdelen die tijdens de opleiding steeds terugkeren zijn:

  • Bespreking van de literatuur aan de hand van presentaties. Je leert door het bestuderen van de theoretische achtergronden, middels presentatie door de docent, interactieve bespreking van de leerstof in de bijeenkomsten en door oefening in de praktijk. Zo ben je in staat om het geleerde (onder supervisie) toe te passen in de behandeling van cliënten met lichte tot matig-ernstige problematiek.
  • Interactieve bespreking van de leerstof en discussie. Je gaat kennis opdoen middels de Socratische dialoog, discussies, kennisquiz, literatuurbesprekingen en de uitwisseling van ervaringen.
  • Demonstraties, praktische oefeningen en rollenspellen. Tijdens de bijeenkomsten ga je vanuit de theorie oefenen met de verschillende interventies passend bij CGTi. Dit gebeurt door middel van demonstraties, plenaire casusbesprekingen, plenaire oefeningen aan de hand van casuïstiek, oefenen in subgroepen aan de hand van casuïstiek, inbrengen van eigen casuïstiek en huiswerkopdrachten.
  • Praktijkopdrachten, toetsing en eigen casuïstiek. Je oefent zowel tijdens de bijeenkomsten als in je eigen werksetting met cliëntcontacten.
Toetsing

Toetsing

Toetsing vindt plaats door presentaties, praktijkopdrachten, casuïstiek en een schriftelijke toets.

Absentiebeleid

Absentiebeleid

  • Bij een aanwezigheid van 100% is aan de aanwezigheidsplicht voldaan. Bij een online scholing ben je aanwezig als je duidelijk in beeld bent. Wanneer de camera uitgeschakeld staat, geldt dit als afwezig.
  • Bij verzuim van hoogstens 10% van de contacttijd moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim tot 20% van de contacturen moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald en moeten er in overleg met de docent extra opdrachten worden gedaan ter compensatie van de gemiste contacturen om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim van 20% of meer moeten de gemiste contacturen binnen een jaar na het einde van de opleiding worden ingehaald in een andere opleiding. Forta Opleidingen BV zal hiervoor € 60,- per inhaalles in rekening brengen. Pas nadat de uren zijn ingehaald, wordt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.

Het is niet toegestaan om op structurele basis een deel van de les te missen. Ook niet als je daarmee binnen de maximale absente uren blijft. Uiteraard is het voor je eigen leerrendement, maar ook voor de veiligheid van de groep van groot belang dat je zoveel mogelijk aanwezig bent.

Certificaat

Certificaat

Je ontvangt na afloop van de opleiding het certificaat wanneer voldaan is aan onderstaande criteria:

  • Je hebt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.
  • Je hebt actief en coöperatief deelgenomen aan de opleiding.
  • Je hebt voldaan aan de huiswerkopdrachten en de voorbereidende opdrachten.
  • Je hebt de verplichte literatuur bestudeerd.
  • Je hebt eigen casuïstiek voorbereid.
  • Je hebt de toetsing met een voldoende afgerond.
Literatuur

Literatuur

De volgende literatuur moet je aanschaffen voordat je opleiding start: 

  • Lancel, M., Veen, van, M. & Kamphuis, J. (Red.) (2020). Slaapstoornissen in de psychiatrie: diagnose en behandeling. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

 

Onderstaand artikel wordt geleverd via Forta:

  • Mijnster, T., Boersma, G.J., Meijer, E. & Lancel, M. (2022). Effectivity of (personalized) cognitive behavioral therapy for insomnia in mental health populations and the elderly: an overview. Journal of Personilized Medicine, 12, 1070-1103
Accreditatie
Startdatum: 21-05-2025
in Online
588326 - Registerplein
Categorie
Punten
Maatschappelijk werk
26
Kinderwerkers / Jongerenwerkers
26
GHO
26
GGZ-Agogen
26
Ervaringsdeskundigen
26
539709 - V&V RZ
Categorie
Punten
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals
12
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals
12
539709 - FGzPt, LV POH-GGZ, VGCt
Categorie
Punten
LV POH-GGZ - Nascholing praktijkondersteuners
12
VGCT- Nascholingscursus - contacturen
12
FGzPt - Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
12
Startdatum: 02-10-2025
in Online
588326 - Registerplein
Categorie
Punten
Maatschappelijk werk
26
Kinderwerkers / Jongerenwerkers
26
GHO
26
GGZ-Agogen
26
Ervaringsdeskundigen
26
564564 - V&V RZ
Categorie
Punten
Scholing SPV
12
Scholing GGZ
12
Scholing Consultatieve Psychiatrie
12
539709 - FGzPt, LV POH-GGZ, VGCt
Categorie
Punten
LV POH-GGZ - Nascholing praktijkondersteuners
12
VGCT- Nascholingscursus - contacturen
12
FGzPt - Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
12

Inhoud

Onderzoek laat zien dat slaapproblemen zowel een risicofactor zijn voor het ontstaan van psychiatrische problemen als een in stand houdende factor. De aanwezigheid van slaapproblemen vermindert daarbij ook nog eens het effect van een psychologische behandeling en verhoogt het risico op terugval ná behandeling.

Waar voorheen werd gedacht dat de behandeling van een psychiatrische stoornis (zoals bijvoorbeeld angst of depressie) ook een positief effect zou hebben op de slaapproblemen, blijkt uit onderzoek dat dit helaas niet het geval is; slaapproblemen blijven bestaan wanneer ze niet gericht worden aangepakt. Andersom is het echter wel zo; het aanpakken van slaapproblemen heeft een positief effect op het verminderen van diverse psychiatrische problemen.

Al met al kan geconcludeerd worden dat het aanpakken van slaapproblemen zeer relevant is in de psychologische praktijk en dat bij comorbiditeit eerst op slaapproblemen moet worden gericht. Gelukkig is er een succesvolle evidence-based behandelmethode in de vorm van CGTi.

In deze opleiding leer je vooral over de fase van interveniëren van het gedragstherapeutische proces, maar er is ook aandacht voor de fase diagnostiek en probleeminventarisatie van slaapstoornissen. Het uitgangspunt van deze opleiding is dat je na afloop zoveel kennis van de theoretische achtergronden en praktische vaardigheden die passen bij een CGTi-behandeling hebt opgedaan dat je zelfstandig cliënten met slaapproblemen kunt behandelen. Theorie wordt zoveel mogelijk in de praktijk gebracht door diverse werkvormen en oefeningen in te zetten. Ook ga je in op de therapeutische relatie en de toepassing van motiverende (gespreks)technieken.

Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen zijn:

  • Inleiding in de slaap en (diagnostiek van) slaapstoornissen.
  • Toepassen van CGTi en weten wanneer door te verwijzen.

Waar en wanneer?

Wil je weten waar en wanneer deze opleiding van start gaat? Of welke lesdagen er gepland zijn voor een specifieke opleiding? Kies dan een locatie en een startdatum en zie alle praktische informatie.

      WE HELPEN JE GRAAG

      Hulp nodig met kiezen?

      Heb je vragen of wil je een opleiding op maat? Neem dan nu contact met ons op via de mail of bel!

      Neem contact met ons op
      Maatwerk & Incompany
      Zijn er meerdere collega’s in jouw organisatie met dezelfde leervraag?
      Vraag incompany advies aan
      KIJK OOK EENS NAAR DEZE OPTIES

      Op zoek naar een andere opleiding?

      Bekijk alle opleidingen
      Bekijk alle opleidingen