Kosten € 3.400,00
Inclusief koffie/thee en digitale reader, exclusief boeken en maaltijden
Minimaal
Maximaal
Inclusief koffie/thee en digitale reader, exclusief boeken en maaltijden
Accreditatie is aangevraagd bij VGCt & NVO
Verdeeld over 16 lesdagen
Minimaal 90% aanwezig en afgerond met een goed
Bestaat uit 100 contacturen
Presentaties, praktijkopdrachten en casuïstiek
Deze cursus behandelt de theorie en praktijk van Cognitieve Gedragstherapie in de meest voorkomende psychologische en psychiatrische (ziekte) beelden waarmee de behandelaar binnen zijn/haar werkzaamheden te maken heeft.
De rode draad van de cursus is het flexibel hanteren van werkzaam gebleken interventies. Hierbij wordt rekening gehouden met de vragen, motivaties, sterke kanten en beperkingen van de cliënt en diens systeem (denk aan gezinsleden, leerkrachten en andere betrokkenen).
Van cursisten wordt eigen inbreng erg op prijs gesteld. Casuïstiek inbrengen is erg doelmatig gebleken en belangrijk om van te leren. Met anderen (mede-cursisten) wordt regelmatig van gedachten gewisseld d.m.v. een intervisie-model.
Het uitgangspunt is dat wij cursisten competenties leren, die zowel toegepast kunnen worden bij de uitvoering van protocollaire behandelingen als bij behandelingen op maat.
Centraal staan:
– Zelfstandig leren door de cursist
– Sterke koppeling van theorie en praktijk
– Leren door inhoudelijke toetsing en praktische oefening (samenwerken, rollenspel, eigen therapeutische vaardigheden ontwikkelen)
– Flexibel hanteren van protocollen en cognitieve gedragstherapie op maat volgens processtappen
– Reflectie op eigen handelen
De vervolgcursus gedragstherapie kind & jeugd bestaat uit 100 contacturen. Daarnaast wordt van de cursist een zelfstandige en betrokken inzet verwacht ten aanzien van het wekelijkse voorbereiden van de literatuur, oefening in de praktijk, toetsen en omvat verschillende cognitief gedragstherapeutische behandelvormen en -methoden, die een aanvulling en verdieping vormen op de basismethoden en -technieken zoals deze zijn geleerd in de basiscursus cognitieve gedragstherapie. Deze technieken zullen gekoppeld worden aan een aantal specifieke stoornissen die in dit onderdeel aan bod komen.
Met deze behandelvormen kan de (aspirant) gedragstherapeut zijn of haar mogelijkheden in de behandeling van cliënten met specifieke problematiek uitbreiden, dan wel deze behandelmethoden integreren binnen het brede spectrum van therapeutische vaardigheden.
De Vervolg CGt Kind & Jeugd is een 100 uur opleiding dat bestaat uit 4 modules. Het is niet mogelijk de modules los te volgen.
Tijdens de lesdagen is er enerzijds veel ruimte voor eigen inbreng van cursisten (bij voorkeur eigen casuïstiek) en anderzijds mogelijkheid om op allerlei (soms) creatieve wijze bezig te zijn met de praktische toepassingen van de verschillende methoden en technieken. De docent wil het gesprek aangaan met cursisten over de effectief gebleken/evidence based therapievormen voor de doelgroep. Daarbij rekening houdend met het verschil in aanpak voor kinderen, jeugdigen en adolescenten en – vanzelfsprekend – de rol van ouders en leerkrachten/docenten. Het is belangrijk en leerzaam om ervaringen uit te wisselen en met elkaar vanuit veiligheid en respect samen te werken en te overleggen.
Protocollen dienen als uitgangspunt, maar worden tot maatwerk gemaakt in relatie met de cliënt.
Vanuit de visie op cliëntgericht werken staat de samenwerkingsrelatie tussen cursist en docent, dan wel behandelaar en cliënt, voorop. Hierin worden respectievelijk de cursist en cliënt en diens systeem bejegend als mondige en deskundigen wat betreft hun eigen – behandel- doelen en hun persoonlijk leven.
De cursist leert de basisbegrippen uit de verschillende therapieën en methoden zowel door het aanreiken van theoretische kennis en interactieve bespreking van de leerstof, als door oefeningen in de praktijk. De cursist maakt op systematische wijze kennis met de bijbehorende methoden en interventies.
Via modelling door de docent kan de cursist zich in de praktijk de interventies/vaardigheden eigen maken.
De cursist oefent met het toepassen ervan door praktische oefeningen en rollenspellen, waarbij men wisselend als therapeut en als cliënt zal optreden. Aandacht wordt besteed aan het therapeutische proces en de therapeutische relatie.
De docent wordt verantwoordelijk geacht voor het lesprogramma en de verschillende onderdelen en werkwijze die hierbij aan bod komen; hij/zij kan – eventueel in overleg met cursisten- aanpassingen doen om het programma meer te laten aansluiten op de vragen vanuit de groep.
Toelatingscriteria
CGT vervolgopleiding Kind & Jeugd (100 uur) accreditatie is aangevraagd door de VGCt en NVO.
Accreditatie nodig bij een andere beroepsvereniging? Neem dan contact op via info@fortaopleidingen.nl.
Bannink, F. ( 2009)
Amsterdam: Hogrefe uitgevers
Braet, C. en Bögels, S. (2016)
Amsterdam: Boom
Briers, S. (2016)
Belgie- Nederderland: Delta
Doreleijers, T., Boer, F., Huisman, J., Vermeiren, R., Haan, E. de (2007)
Utrecht: de Tijdstroom
Garenfeld, W. en Clijsen, M (2016)
APA. Amsterdam: Boom
Leahy, R.L. (2016).
Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds
Manen, van T. (2001)
Houten: Bohn Stafleu van Loghum
P.J.M. Prins, J.D. Bosch, C. Braet (derde herziene druk 2018)
Bussum: Coutinho ISBN 9789036819718
Prins, P. en Braet, C. (2014).
Houten: Bohn Stafleu van Loghum
Rekkers, M. en Gulik van S. (2018).
Amsterdam: Boom
Roeden, J. en Bannink, F. (2012).
Pearson Benelux
Valkenburg, P. (2014)
Amsterdam: Prometheus / Bert Bakker
Wiers, R. (2013).
Uitgeverij: Bert Bakker Amsterdam
Wijngaarden, P.J.M. (2015).
via website van Radboud University: https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/142158/142158.pdf?sequence=1
Zinkstok, J. (2018).
Downloaden via https://docplayer.nl/84421362-Behandel-me-als-een-dame.html
Voor deze opleiding zijn nog geen lesdagen of locaties ingepland.
Laat je gegevens achter dan houden we je op de hoogte wanneer de eerstvolgende opleiding start. Let op! deze mail kan in uw spambox terecht komen.