Kies een locatie

Online

  Kies een startdatum

  03-06-2019

   CURSUSDAGEN

   Maand
   Dag

   Lestijden

   Reservedag(en)

   DOCENT

   PERIODE

   AANTAL DEELNEMERS

   Minimaal

   Maximaal

   Kosten € 59,50

   Studententarief € 15,-

   Accreditatie

   In aanvraag bij Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals

   Duur

   10 uur online te volgen

   Certificaat

   Alle cursusonderdelen afgerond met goed gevolg

   Online

   Online te volgen

   Toetsing

   Theoretische kennis en vaardigheden worden getoetst


   Uitgangspunten

   Tien procent van de bevolking doet wel eens aan kinky seks. Toch zijn lang niet alle hulpverleners voorbereid op deze groep. Uit onderzoek blijkt dat er onder zorgverleners een hoop misverstanden bestaan. Het is vaak niet eens dat artsen, psychologen en andere zorgverleners expliciet iets tegen SM hebben. In plaats daarvan geven zij aan dat ze kennis missen, er onbekend mee zijn of er soms van schrikken.

   Bij SM denken we snel aan gevaarlijke zwepen, SM-kelders en in leer gestoken beoefenaars. Maar bij SM moeten we juist gaan denken aan de mensen die we dagelijks in de praktijk tegenkomen. Onderzoek toont aan dat SM’ers hun voorkeur vaak geheim houden voor hun zorgverleners, ook wanneer hun problemen te maken hebben met hun SM-voorkeur. Wanneer SM’ers ervoor kiezen toch eerlijk te zijn over hun kinky activiteiten, merkt een groot deel dat hun zorgverlener hier niet mee om kan gaan. Soms zorgt de reactie van de zorgverlener zelfs voor aanvullende problemen.


   Doel & methode

   In de cursus SM in de Praktijk word je bekend gemaakt met wetenschappelijke kennis op het gebied van SM. Door videoopnames en een interactieve webinar hoor je de ervaringen van Nederlandse SM’ers zelf.

   Na afloop van de cursus kun je:

   • beter onderscheid maken tussen gezond en ongezond seksueel gedrag
   • aan kinky patiënten een veilige omgeving bieden om eerlijk te zijn over hun voorkeuren
   • zich met recht een ‘kink-vriendelijke’ hulpverlener noemen

   Voordelen online cursus SM in de Praktijk:

   • Studeren vanuit huis
   • Al het cursusmateriaal online beschikbaar

   Doelgroep

   • Psychologen, psychotherapeuten
   • Huisartsen, psychiaters
   • POH-GGZ
   • Relatietherapeuten
   • Seksuologen
   • Coaches

   Inhoud

   Onderzoek naar SM
   In dit cursusonderdeel word je op de hoogte gebracht van de huidige stand van het onderzoek naar SM. Je leert over de psychische gezondheid van kinksters, wat we zoal weten over hun persoonlijkheid en hoe we het idee van normale versus ‘kinky’ seks eigenlijk moeten begrijpen.

   Kennismaken met SM’ers
   Uit de media krijgen we een stereotype beeld van SM’ers, maar wat doet deze groep eigenlijk in het echt? We nemen je mee op video-excursie naar SM-locaties, je leert over de belangrijkste begrippen en gewoonten in de SM wereld en je krijgt een beter beeld van de rol van communicatie en instemming.

   Problemen
   SM’ers komen in de hulpverlening terecht omdat zij tegen problemen aanlopen. Vaak zijn dit dezelfde soort problemen als onder niet-SM’ers. Zo kunnen kinky mensen last krijgen van stemmingsklachten of melden zij zich met een huidprobleem bij de huisarts. SM’ers kunnen echter ook problemen presenteren die typisch zijn voor deze subcultuur. In dit cursusonderdeel leer je hoe je je als zorgprofessional neutraal opstelt, welke problemen typisch zijn voor kinksters en waarom het zo belangrijk is dat je op de hoogte bent van deze bijzondere voorkeuren.

   SM in de hulpverlening
   Na inzicht in de achtergrond en leefwereld van SM, gaan we in op de rol die dit speelt in je dagelijkse praktijk. Hoe pak je het aan wanneer een SM’er zich met problemen bij je meldt? Hoe maak je onderscheid tussen professionele intuïtie en je persoonlijke emotionele reactie bij opvallende SM activiteiten?

   Accreditatie

   In aanvraag bij Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals

   Literatuur

   Wordt binnenkort bekend gemaakt.

   Docenten

   Hieronder een overzicht van de docenten die deze opleiding geven.

   M. Vonk

   M. Vonk

   DSM 5 SM in de praktijk

   M. Vonk - DSM 5 - SM in de praktijk