Kosten € 1.260,00
Inclusief koffie/thee en digitale reader, exclusief boeken en maaltijden
Minimaal
Maximaal
Inclusief koffie/thee en digitale reader, exclusief boeken en maaltijden
Accreditatie is verleend door: Landelijke Vereniging POH-GGZ (LV POH-GGZ)
Verdeeld over 6 lesdagen
Minimaal 90% aanwezig en afgerond met een goed
Deze opleiding vindt plaats op locatie
Presentaties, praktijkopdrachten en casuïstiek
De POH-GGZ opleiding heeft tot doel u op te leiden tot praktijk ondersteuner in de eerste lijn. U ontwikkelt de competenties die zijn gebaseerd op het functie- en competentieprofiel POH-GGZ 2015 van de Landelijke Huisartsen Vereniging:
U maakt op systematische wijze kennis met psychopathologie bij volwassenen. Daarnaast krijgt u inzicht in methoden en interventies gericht op gespreksvoering en begeleiding. Dit gebeurt door zowel het aanreiken van theoretische kennis en interactieve bespreking van de leerstof als door oefening van vaardigheden. U oefent door middel van rollenspellen, waarbij u wisselend als praktijkondersteuner en als cliënt zal optreden.
De opleiding POH-GGZ is in principe bestemd voor cursisten met het volgende opleidingsniveau:
Indien je de gehele POH-GGZ opleiding volgt dien je in verband met de uitvoering van de praktijkopdrachten minimaal 8 uur per week, gedurende 40-45 weken een werk- of stageplaats te hebben.
Onlangs heeft de LHV het nieuwe functie- en competentieprofiel POH-GGZ geformuleerd. In het profiel wordt gesproken over een opleidingsduur van 20 dagen cursorisch onderwijs en minimaal 8 uur per week werkervaring in een huisartsenpraktijk gedurende één jaar. Wij gaan ervan uit dat de zorgverzekeraars het functie- en competentieprofiel zullen overnemen. In hoeverre dit voor alle zorgverzekeraars zal gelden, is nog niet duidelijk.
Onderwerpen die in de opleiding ruimschoots aan bod komen zijn:
De module Volwassenen is zijn als volgt opgebouwd:
Lesdag 1: Behandeling van volwassenen binnen de POH-GGZ. Oefenen met behandeling in de praktijk.
Lesdag 2: Psychosociale problematiek & psychopathologie bij volwassenen (18-65 jaar)
Signaleren en screenen: het gebruiken van gevalideerde screeningsinstrumenten voor de POH. Klacht anamnese, triage, werkhypothese en advies. Casemanagement: intern coördineren binnen de huisartsenpraktijk, extern coördineren en verwijzen naar de GGZ.
Lesdag 3: Psychopathologie: angst- en stemmingsstoornissen. Herkennen van angst- en stemmingsstoornissen en de diversiteit daarin.
Lesdag 4: Psychopathologie: impulscontrolestoornissen, verslaving & persoonlijkheidsstoornissen.Herkennen van impulscontrolestoornissen, verslaving en de diversiteit daarin. Het herkennen van persoonlijkheidsstoornissen in de praktijk.
Lesdag 5: Psychopathologie: schizofrenie & psychotische stoornis. Herkennen van schizofrenie en psychotische stoornissen.
Lesdag 6: Psychopathologie: somatoforme stoornissen, dissociatie, slaapproblemen & seksuele stoornissen. Herkennen van somataforme stoornissen, dissociatie, slaap- en waakstoornissen en seksuele stoornissen.
Onderdelen die steeds terugkomen:
Verdiepings- en intervisiemomenten gericht op casuïstiekgestuurd onderwijs:
Onderdeel van de POH-GGZ opleiding zijn verdiepingsmomenten. Deze geven handvatten om het zelfreflecterend en lerend vermogen van de cursist te vergroten. De momenten dragen bij aan het vergroten van het handelingsrepertoire en helpt bij het herkennen en erkennen van eigen valkuilen en “blinde vlekken”. De mogelijkheid wordt geboden om kennis en inzicht te verwerven in het eigen leerproces en dat van anderen. Eigen normen en waarden, overtuigingen en POH-GGZ competenties zijn onderwerpen die aan bod komen. De momenten worden begeleid door een ervaren docent.
Deze opleiding is gelieerd aan HBO Drechtsteden en erkend door Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg.
Accreditatie is verleend door:
Landelijke Vereniging POH-GGZ (LV POH-GGZ)
Als het voor u van belang is dat er accreditatie wordt aangevraagd bij een andere beroepsvereniging dan kunt u contact met ons opnemen via info@fortaopleidingen.nl
Vandereyken, W., Hoogduin, C.A.L. & Emmelkamp, P.M.G. (2008)
Houten: Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031353095
Paul Rijnders, Els Heene (2015)
Amsterdam: Boom Cure & Care. ISBN 9789089535023
Voor deze opleiding zijn nog geen lesdagen of locaties ingepland.
Laat je gegevens achter dan houden we je op de hoogte wanneer de eerstvolgende opleiding start. Let op! deze mail kan in uw spambox terecht komen.