Nog geen locatie bekend

    Nog geen startdatum bekend

      Let op: inschrijven via Internet Explorer (IE) geeft problemen, graag een andere browser gebruiken

      LESDAGEN

      Maand
      Dag

      Lestijden

      Reservedag(en)

      DOCENT

      PERIODE

      AANTAL DEELNEMERS

      Minimaal

      Maximaal

      Kosten € 795,00

      Inclusief koffie/thee

      Accreditatie

      Accreditatie wordt aangevraagd bij LV POH GGZ, Registerplein en V&V RZ

      Duur

      18 uur

      Certificaat

      100% aanwezigheid en afgerond met een "Goed"

      Vorm

      Klassikaal

      Toetsing

      Praktijkopdrachten en casuïstiek


      Over ACT

      Acceptance Commitment Therapy (ACT!) is een ervaringsgerichte benaderingswijze die toepasbaar is in verschillende vormen van educatie, begeleiding en therapie en behoort tot de zgn. derde generatie gedragstherapie. In aansluiting op de cognitieve therapie wordt niet zozeer geprobeerd de cognities uit te dagen en te veranderen, maar anders om te gaan met gedachten en gevoelens die je ‘in de weg kunnen zitten’ en je gedrag kunnen beïnvloeden. In ACT wordt cliënten geleerd hun ‘coping’ te versterken en zich te richten op zaken die je op directe wijze kunt beïnvloeden, zoals hun eigen handelen. Dit in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten, maar ook chronische ziekten of lichamelijke beperkingen. (ACT staat in de richtlijn voor de begeleiding van patiënten met chronische ziekten in de eerste lijn).

      ACT kan helpen bij waarde gericht ontwikkelen. Dit impliceert een acceptatiegerichte houding ten opzichte van mogelijke pijn in het leven en bereidheid om eigen emoties en gedachten te zien en te ervaren. Kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven.

      De werkwijze in ACT! is ‘handelings-gericht’ en er wordt veel gebruik gemaakt van ervaringsgerichte werkvormen/metaforen/thuis-opdrachten en het organiseren van ‘helpende contexten’ die nieuw gedrag mogelijk maken.


      Inhoud

      In deze 3-daagse scholing kun je ervaringsgericht kennismaken met het gedachtegoed uit de Acceptance Commitment Therapy (ACT) en bijbehorende werkvormen.

      Tijdens de algemene introductie op dag 1 krijg je uitleg over de ACT-basisprocessen en kun je ACT-werkvormen op ‘eigen niveau’ ervaren. Op lesdag 2 verschuift de aandacht naar het begeleiden van patiënten en zullen we een verdiepingsslag maken op de 6 ACT-processen. Na deze 2 lesdagen ga je zelf aan de slag om ‘het geleerde’ toe te passen in je eigen praktijk en/of leven. We organiseren daarom een ‘tussentijd voor toepassing’ tussen scholing dag 2 en 3. Op grond van de ervaringen van cursisten zullen we op lesdag 3 stilstaan bij de toepassingsvragen over ACT, ervaringen delen, oefenen, je rugzak met ACT-werkvormen uitbreiden en discussiëren over het indicatiegebied voor ACT-begeleiding.

      Dag 1 en 2 organiseren we bij voorkeur aaneengesloten en dag 3 met een tussentijd van ongeveer 6 weken.

      Leerdoelen

      Na afronding van de training:

      • Begrijp je het gedachtengoed van de Acceptance Commitment Therapy en weet je hoe je het kunt gebruiken in de POH GGZ praktijk.
      • Kun je een inschatting maken wanneer en hoe je ACT het beste in kunt zetten in de praktijk.
      • Beschik je over de basisvaardigheden om de 6 ACT-processen met bijbehorende werkvormen toe te passen in de praktijk.
      • Ben je geïnspireerd voor het zelf ontwerpen van zintuiglijkrijke werkvormen en metaforen voor jouw persoonlijke stijl van begeleiden.

      Doelgroep

      Zorgprofessionals in de functie POH GGZ.

      Didactiek

      De basis van het ACT-gedachtegoed (didactische fases know en know how) wordt op dag 1 en 2 interactief behandeld en toegepast in oefensituaties. Er wordt uitgegaan van ervaringsgericht leren, vooraleerst op ‘eigen niveau’ en vervolgens in de begeleiding van (simulatie) patiënten.

      Tussen dag 2 en 3 organiseren we vervolgens enkele weken ‘toepassingsruimte’ in eigen POH-praktijk. Op dag 3 kunnen deelnemers toepassings vragen en praktijksituaties inbrengen zodat de trainer de deelnemers ‘op maat’ kan begeleiden (didactisch show en does).

      Docent

      Jeannette Verhoeven (MHOB)
      Begeleidingskundige en ACT-trainer, verbonden aan ‘krachtige basiszorg’ in Utrecht. Tot voorkort werkzaam op de VU-Huisartsopleiding en momenteel in eigen begeleidingspraktijk ‘Meekijken gewenst!’ te Utrecht.

      Accreditatie

      Als u op deze link klikt, kunt u de specificatie van de accreditaties controleren in het register van uw beroepsvereniging 
      Nummer Vereniging Categorie Punten Geldig vanaf Geldig tot
      .
      482134 V&V RZ Scholing GGZ 18 8/12/2022 7/12/2023
      482134 V&V RZ Scholing SPV 18 8/12/2022 7/12/2023
      482134 Registerplein Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen 30 8/12/2022 7/12/2025
      482134 Registerplein Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk 30 8/12/2022 7/12/2025
      482134 Registerplein Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen 30 8/12/2022 7/12/2025
      482134 Registerplein Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Werker 30 8/12/2022 7/12/2025

      Andere accreditaties zijn eventueel mogelijk op aanvraag via info@fortaopleidingen.nl.