Documentaire Blue Monday

Geplaatst op 20 October 2021

Kijk de uitzending 1 november KRO-NCRV NPO 2 om 20.24 uur.

In de documentaire Blue Monday gaan drie jonge mensen op zoek naar de waarheden achter hun psychotische belevingen. Valt er zin in hun waanzin te ontdekken?
De hoofdpersonen Jerry*, Joyce en Chester nemen je mee in hun blik op hun psychosegevoeligheid. Tijdens zijn eerste psychose kreeg Jerry het gevoel dat zijn vader zijn vader niet was. Die ingeving werd de brandstof voor zijn psychotische gedachten en bracht hem op een bepalende zoektocht. Geloven dat het enkel een platte ziekte is doet hij niet.
Chester worstelt met de acceptatie van zijn ziekte en het liefst blijft hij ver weg van de psychiatrie. Gaandeweg groeit het besef dat hij het ‘beest’ in de ogen moet kijken.
Joyce vraagt zich tijdens haar opname in een psychiatrische kliniek af of haar psychotische crisis een ziekte is of meer een spirituele ervaring. Door een pil te slikken word ik toch geen beter mens?

Als het aan deze drie jonge mensen ligt, moet de kijk op psychosegevoeligheid veranderen.

Film van Ingrid Kamerling.
In première gegaan op Nederlands Filmfestival 30 september.
Met de openhartige en genuanceerde portretten toont Ingrid Kamerling niet alleen de verwarring, maar ook waarom deze drie mensen een andere benadering van psychose-gevoeligheid willen zien. Ingrid Kamerling is, naast documentairemaker, psycholoog en manager in de GGZ.

*Jerry Allon, ervaringsdeskundige; docent in Training Over trauma gesproken.
Achtergrondinfo/interview Jerry Allon