Docent in het zonnetje - nr. 8 - Frederiek Stapel

Geplaatst op 30 October 2019

Hoi! Mijn naam is Frederiek Stapel.
Al vroeg in de 22 jaar die ik nu als psycholoog werk, koos ik ervoor om ook onderwijs te gaan geven. De inzichten die het overbrengen van lesstof aan andere psychologen brengt, kwamen tegemoet aan mijn nieuwsgierige aard. Ik werd gegrepen door het lesgeven en het heeft me sindsdien niet meer losgelaten. Inmiddels heb ik heel wat groepen aan me voorbij zien trekken.

Sinds 2014 verzorg ik met veel plezier de basis-en verdiepingsopleiding CGT voor Forta opleidingen. Voor veel afgestudeerde psychologen markeert deelname aan deze opleiding ook de start van hun therapeutisch werk in de praktijk.  Als docent heb ik het vergroten van zelfvertrouwen bij startende therapeuten hoog in het vaandel. Ik hecht belang aan de aansluiting van de lesstof en trainingsmethoden op bestaande kennis en ervaring.

Er zijn inmiddels veel effectieve interventies beschikbaar, gelukkig. Door onbevangen te brainstormen over de verklarende diagnostiek en over aangrijpingspunten voor therapie, komen we als groep ook bij complexe casussen vaak tot onderbouwde en transparante behandelkeuzes. Daarnaast ben ik geboeid door het combineren van de meer innovatieve opvattingen, zoals die in meta-cognitieve benadering, mindfulness-based therapieën en in ACT met de overwegend traditionele cognitieve gedragstherapie. Skinner en Pavlov koppelen aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten levert vaak een verrassend rijke en inspirerende toevoeging op de afzonderlijke stromingen. De vertaling naar de therapiepraktijk is dan de ultieme proef.

Het opportune motto “Doen wat werkt”, samen met de wetenschappelijke evidentie als check, maar ook de aanhoudende verwondering over dit bijzondere vak, waarin ook de psycholoog als mens meedoet; het zijn wat mij betreft de bouwstenen.

Samen met Ineke Hegener start ik volgend jaar de vervolgcursus Mindfulness Based Cognitive Therapy bij Forta Opleidingen. Het is een van de nieuwe initiatieven waar ik me bijzonder op verheug: samenwerken met inspirerende collega’s aan het fascinerende onderwerp van aandacht-gerichte cognitieve therapie en therapieën die we wel scharen onder de derde generatie.


OPLEIDING VOLGEN BIJ FREDERIEK?

Schrijf je in voor de Vervolg CGT (100 uur) Amsterdam, met startdatum 06-12-2019 óf Vervolg CGT Module MBCT, met startdatum 20-01-2020.

0 reacties:

Laat een reactie achter: