Docent in het zonnetje – nr 24 – Jasper Vlaminck

Geplaatst op 30 March 2022

Op de valreep van de maand maart gelukkig nog een nieuwe rubriek met één van onze top-docenten. Maak kennis met Jasper Vlaminck, docent CGt bij Forta Opleidingen vanaf zo ongeveer het eerste uur. Hij heeft een mooi advies voor alle ambitieuze starters binnen de GGZ.  

Hallo, wat leuk dat Forta opleidingen mij in het zonnetje wil zetten! Ik ben Jasper Vlaminck en sinds begin 2000 werkzaam in de GGZ. De afgelopen jaren werk ik als GZ-psycholoog bij een grotere GGZ instelling. Daarnaast geef ik bij verschillende opdrachtgevers les in de cognitieve gedragstherapie, zowel aan net beginnende basispsychologen als aan GZ-psychologen in opleiding. Voorts geef ik supervisie aan en begeleid ik N=1 trajecten van collega’s die zich willen bekwamen in de toepassingen van cognitieve gedragstherapie in de GGZ.
Als persoon ben ik van het zachtaardige type, mij krijg je niet zo snel op de kast. Daarnaast ben ik ook ontzettend nieuwsgierig van aard. Dat maakt ook dat ik zo van mijn werk hou: je mag ongegeneerd het hemd van iemands lijf vragen.

Hoe verliep de start van onze samenwerking? Hoe kwam je in contact met Forta Opleidingen?
De eerste keer dat ik voet zette bij Forta opleidingen herinner ik me nog goed. Forta Opleidingen zat toen nog op een zolderkamertje midden in het centrum van Rotterdam. Zelf had ik nog nul ervaring met lesgeven, maar wel al vele jaren ervaring in het werkveld. En ik kon niet wachten om die ervaring ook over te dragen aan anderen. Forta Opleidingen heeft mij vanaf het begin af aan ontzettend goed ondersteund in mijn ontwikkeling als docent. Wat mij aantrok aan de organisatie van Forta Opleidingen is hun bevlogenheid en ondernemerschap.  Zo waren zij er bijvoorbeeld als één van de eersten bij als het gaat om online lesgeven. Dat pionierswerk spreekt mij nog altijd erg aan.

Wanneer is een lesdag voor jou geslaagd en ga je tevreden huiswaarts?
Je zou mij kunnen omschrijven als een onderzoekende en nieuwsgierige docent die de verbinding opzoekt. Het gesprek aangaan en samen met een groep onderzoeken hoe iets zit geeft mij veel energie. Een lesdag is voor mij geslaagd als er een sfeer van samen onderzoeken en samen leren is ontstaan. Bovenal als er energie is vrijgekomen en er ook met elkaar gelachen kan worden.

Wil je onze volgers iets vertellen over wat je leuk vindt om te doen als je niet aan het werk bent?
In mijn vrije tijd ben ik de laatste tijd veel bezig als gitarist in een coverbandje. Daarnaast lees ik graag. Momenteel lees ik een boek van John Irving, “in een mens”. Het gaat onder andere over de zoektocht van een jongeman naar zijn zelfgevoel, identiteit en seksualiteit. Boeiende en actuele onderwerpen waar de auteur op een grappige manier over schrijft.

Wat cool Jasper! Misschien wil je je les weer eens muzikaal ondersteunen op gitaar? : )
Mogen we je ook vragen naar je guilty pleasures? Heb je die?
Mijn guilty pleasure is overduidelijk dat ik overmatig veel drop kan snoepen. Bij elk tankstation is het weer raak.

 Je verzorgt voor ons de opleiding Basis CGT. Dat betekent in de praktijk dat je veelal aan de start staat en bijdraagt aan de carrière van een beginnend basispsycholoog. Wat is jouw advies voor deze ambitieuze starters?
Aan ambitieuze starters in de GGZ wil ik meegeven dat er geen “juiste antwoorden” in dit werkveld zijn  (als die er al zijn liggen die bij de cliënt). Wel zijn er vanuit de richtlijnen en de cognitief gedragstherapeutische principes kaders die je kunt leren. Leer binnen die kaders de vrijheden op te zoeken of zoals Pablo Picasso ooit zou hebben gezegd: “Learn the rules like a pro and bend them like an artist”

 

Opleiding volgen bij Jasper? Schrijf je in voor onze Basis CGT Rotterdam met startdatum 1 september 2022. Klik hier voor meer informatie of inschrijven.

Laat een reactie achter: