Docent in het zonnetje - nr 22 - Kosse Jonker

Geplaatst op 05 January 2022

Docent in het zonnetje – nr 22 – Kosse Jonker

Inmiddels even geleden dat we een docent in het zonnetje hebben geplaatst. De drukte op de werkvloer zal voor velen van jullie herkenbaar zijn. Maar het nieuwe jaar is begonnen en dus is dat een mooi moment voor goede voornemens. Eén van onze goede voornemens is weer meer gewaardeerde docenten in het zonnetje te plaatsen. Want dat verdienen ze, stuk voor stuk. In deze rubriek zijn alle spotlights voor docent Kosse Jonker! 

Hi Kosse, het heeft even geduurd, maar wat in het vat zit verzuurt niet zeggen ze dan zo mooi. Wil je je kort even voorstellen?
Ik ben dus Kosse Jonker, alweer 63 jaar en woon in Rotterdam. Ben getrouwd en heb 3 kinderen en 2 bonuskinderen. Ook al grootvader van 2 kleinkinderen en nóg 1 op komst.

Wat een rijkdom Kosse! Kun je ons ook nog iets vertellen over je opleiding en werkervaringen?
Ik heb in Amsterdam aan de VU gestudeerd en daarnaast ook filosofie gestudeerd. Mijn eerste baan was bij het Deltaziekenhuis, het psychiatrisch ziekenhuis van Rotterdam. Inmiddels zijn zij ook onderdeel geworden van de Parnassiagroep. Ik werkte daar op een afdeling met oud-geworden verblijf patiënten, sommige wel vanaf de tweede wereldoorlog. Het gaf me de gelegenheid om kennis te maken met het brede veld van de psychiatrie en het verloop van psychiatrische klachten over de tijd heen.
Al snel ben ik begonnen met de opleidingen psychotherapie en klinische psycholoog. Dit deed ik bij Kees Korrelboom en Bobby Kernkamp. Door de jaren heen heb ik ook andere therapievormen dan CGT gedaan zoals Interpersoonlijke psychotherapie, systeem therapie, EMDR  en lichaamsgerichte psychotherapie.

Hoe kwam je in contact me Forta Opleidingen?
Ik werk alweer een tijd samen met de Fortagroep en ervaar die samenwerking als open en in een enthousiaste sfeer. Ik kende Aldert Seinen al en ook René Thomassen, beiden directeuren FortaGroep, kende ik al van lang geleden.

Covid-19 heeft ons allen voor nieuwe uitdagingen en gelukkig ook overwinningen gesteld. Hoe bevalt het online lesgeven?
Het online lesgeven biedt geweldige mogelijkheden. Maar het beste cursusformat is mijn inziens een blended-vorm van gezamenlijke bijeenkomsten en ook blended lessen. Het is fijn om als docent de sfeer in de groep te kunnen voelen en daar een combinatie van te maken.

Het lesgeven vind ik leuk, omdat ik graag het enthousiasme voor het vak wil delen. In ons werk zien we op een normale werkdag niet zo heel veel collega’s, we zitten immers in onze spreekkamer. Maar lesgeven biedt de mogelijkheid om na te denken over die ontmoetingen in de therapiekamer. Daarnaast haal ik vooral energie in het overdragen van kennis.

Kosse, wat vind je leuk om te doen als je niet aan het werk bent?
Als ik niet aan het lesgeven ben besteed ik graag tijd aan mijn uitgebreide gezin. Piano spelen, lezen en in de tuin werken helpen mij nieuwe inspiratie op te doen.

Voor Forta Opleidingen verzorg je veelal de Basis CGt opleiding, maar je hebt ook webinars verzorgd. Zit er nog iets nieuws in het vat?
Ja, dat zit er zeker! De Masterclass Integratieve Psychotherapie is een nieuw aanbod dat Wim Meertens (zie ook rubriek nr. 15) en ik samen hebben ontwikkeld. We hadden beiden het idee dat het onderwerp van de psychotherapie teveel overwoekerd is geraakt door verschillende theoretische modellen. Het leidt ertoe dat verschillende therapeuten soms een totaal verschillende taal spreken bij het conceptualiseren van problematiek. Met deze masterclass pogen we in een simpele taal, die zowel voor patiënten als voor collega-therapeuten te begrijpen is, de problemen van patiënten te delen. Een soort basale taal dus eigenlijk. Daar gaat de Masterclass over en dat delen we graag met collega psychologen (Gz en KP) en psychotherapeuten. Deze 2-daagse Masterclass is vanaf 11 april te volgen in Rotterdam.

Benieuwd naar de Masterclass? Klik hier voor meer informatie of gelijk inschrijven.
Kom samen met een collega (vermeld elkaars naam bij inschrijving) en ontvang beiden nog eens 10% korting ook!

Laat een reactie achter: