Docent in het zonnetje - nr 21 - Heleen Dekker

Geplaatst op 07 July 2021

Docent in het zonnetje – nr 21 – Heleen Dekker

De maand juli is nog maar vers begonnen en toch mogen wij alweer één van onze Top-docenten in het spreekwoordelijke zonnetje plaatsen! In deze rubriek, docente Heleen Dekker. Lees gauw verder en misschien ontvangen we jou wel bij de eerstvolgende opleiding van Heleen.


Ha Heleen, wat leuk dat we jou in dit zonnetje mogen plaatsen. Kun je ons een kleine introductie geven van jezelf?
Ik ben Heleen Dekker en ben sinds ongeveer 3 jaar docent bij Forta Opleidingen. Ik werk als klinisch psycholoog/psychotherapeut kind en jeugd op de afdeling medische psychologie van het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis. Daarnaast heb ik een eigen praktijk van waaruit ik supervisie geef en docent ben (zowel voor GZ-opleiding als voor de VGCt). Tot een jaar geleden werkte ik in de kinder- en jeugdpsychiatrie, de laatste 9 jaar met veel plezier bij FortaJeugd in Schiedam. Vorig jaar heb ik de uitdagende en interessante overstap gemaakt naar het ziekenhuis.

Je werkte eerst voor de FortaGroep. Jouw werk voor en overstap naar Forta Opleidingen lijkt daarom heel logisch. Hoe verliep de start van deze samenwerking? Was dat inderdaad zo vanzelfsprekend?
Ja eigenlijk wel! Omdat ik zo lang bij de FortaGroep heb gewerkt waren de lijntjes kort en zo werd ik gevraagd om als docent voor enkele lesdagen binnen de basiscursus VGCt kind en jeugd. Dat begon met af en toe een dag en dat beviel zo goed dat ik steeds meer ben gaan lesgeven. Ik geef nu de basiscursus CGT kind en jeugd. Ik merk dat het volgen van de groep deelnemers van begin tot eind (en daarmee ze zien groeien en ontwikkelen in de cognitieve gedragstherapie) veel voldoening geeft.

Covid-19 heeft ons allen voor nieuwe uitdagingen en gelukkig ook overwinningen gesteld. Hoe bevalt het online lesgeven
Om eerlijk te zijn was het wel even schakelen voor mij als docent en ook wel voor de deelnemers. Mijn vorige opleiding moest na twee dagen ‘live’ ineens verder online. Voor ons allemaal even wennen. Maar het online lesgeven werd gelukkig goed gefaciliteerd en begeleid door jullie. Door het gewoon te gaan doen kreeg ik het wel snel onder de knie. Ik heb gemerkt dat oefeningen en rollenspellen ook online verrassend goed kunnen. En het lukte gelukkig om van de deelnemers onderling een echte groep te maken die ook van elkaar kon leren. Kortom; het viel achteraf gezien heel erg mee en ik heb er ook wel veel van geleerd. Maar dat gezegd, zie ik wel enorm uit naar weer mijn eerste ‘live’ lesdag in september!

Wat heeft je doen besluiten om les te geven in je vakgebied? Hoe omschrijf je jezelf als docent en wat brengt lesgeven jou?
Zoals gezegd ben ik er een beetje ingerold. Ik gaf al langer werkbegeleiding, supervisie en ben ook praktijkopleider voor de GZ-opleiding. Kennis overdragen en mijn enthousiasme voor ons vak delen met anderen is iets waar ik veel energie van krijg. Daarnaast vind ik opleiden leuk, omdat iedere deelnemer/opleideling weer anders is en wat anders nodig heeft om zich verder te ontwikkelen. Ook binnen de basiscursus vind ik het een uitdaging om te kijken hoe we iedereen in de groep zo goed mogelijk kunnen helpen om hun leerdoelen te realiseren. Kortom: opleiden en lesgeven ligt me heel goed en houdt mezelf ook scherp als behandelaar. Ik vind het belangrijk dat we altijd blijven nadenken over wat we doen en waarom we dat doen. Naast lesgeven vind ik het ook leuk om cursusinhoud te blijven aanscherpen en ook om nieuw behandelaanbod of trainingen te ontwikkelen.

Genoeg over werk : ) Kun je ons iets vertellen over wat je leuk vindt om te doen als je niet aan het werk bent? Hobby’s? Guilty pleasures?
Het laatste jaar is natuurlijk een heel gek jaar geweest waarin ik vooral veel thuis ben geweest en me heb gericht op mijn gezin. Ik heb 3 jongens van 7, 10 en 12 jaar dus het is sowieso altijd wel een gezellige drukte bij ons thuis. Dat thuiszijn beviel eigenlijk verrassend goed; heerlijk die lege weekenden met tijd voor elkaar en voor goede boeken en podcasts. Misschien genoot ik wel zo van de rust, omdat ik normaal wel een actieveling ben; ik hou van sporten (hardlopen, wandelen, yoga, hockey) en ik ga graag op pad met mijn fotocamera. Daarnaast hou ik van reizen en vakanties in de natuur/bergen. Onze geplande reis naar Australië (waar onze oudste zoon geboren is) kon helaas niet doorgaan door Corona maar we hopen dat dat over niet al te lange tijd alsnog kan!

En guilty pleasures… ik kan enorm genieten van een Netflix-‘binge’ zo af en toe!

Heb je tot slot een wijs levensmotto waarmee je onze volgers kunt inspireren?
Ik vind dat we als psychologen een heel mooi vak hebben en blijf me daarin ook graag ontwikkelen. Dat is denk ik ook wel een beetje een levensmotto dat ik nastreef; zolang je nieuwsgierig blijft, blijf je ook leren!


Opleiding volgen bij Heleen?

Schrijf je nu in voor haar eerstvolgende Basis CGt Kind & Jeugd in Rotterdam (startdatum 9 september 2021).

Laat een reactie achter: