Docent in het zonnetje – nr 20 – Ilse van Kuilenburg

Geplaatst op 06 April 2021

Docent in het zonnetje – nr 20 – Ilse van Kuilenburg

Deze aprilmaand in het zonnetje: Docente Ilse van Kuilenburg. Ilse verzorgt voor Forta Opleidingen voornamelijk opleidingen voor professionals die werken met de doelgroep Kind & jeugd en vertelt ons graag wat meer over haar werk, ervaringen als docent, maar ook over haar vrije tijd.

Hallo, mijn naam is Ilse van Kuilenburg en ik ben sinds een jaar of drie docente bij Forta Opleidingen. Ik werk als GZ-psycholoog nu ruim dertien jaar in de kinder- en jeugdpsychiatrie, binnen een grote SGGZ instelling en ben daarnaast sinds kort een eigen praktijk (BGGZ) gestart in de regio Leiden waar ik jeugdigen en volwassenen behandel. Naast GZ-psycholoog ben ik ook VGCT-supervisor, EMDR practitioner, VERS-trainer en heb ik de opleiding tot schematherapeut bijna afgerond. Mijn hart ligt bij jongeren en jongvolwassenen, waarbij sprake is van trauma en leeftijdsfase-gebonden struggles.

Ilse, wil je onze lezers ook wat vertellen over jouw hobby’s? Wat doe je graag als je niet aan het werk bent?
Wat ik in mijn vrije tijd, buiten werk doe haha, dat is een goede. Ik ben nogal bevlogen, nu ook een eigen praktijk aan het opzetten dus en ik ontwikkel ook graag behandelaanbod of trainingen. Maar in mijn vrije tijd spendeer ik vooral graag tijd met mijn gezin, met twee lieve energieke kinderen van 4 en 6 jaar. We gaan er graag op uit; naar het strand of bos en zijn allemaal heel sportief!

Verder houd ik erg van (salsa)dansen, actief zijn (ook met vriendinnen) en doe ik veel aan yoga. We kijken erg uit naar de tijd dat de coronamaatregelen weer voorbij zijn en we weer kunnen reizen. Reizen heb ik ook veel gedaan en andere culturen interesseren me enorm. Deze zomer hopen we te gaan zwemmen met dolfijnen in Curaçao!

Wauw, dat klinkt fantastisch! Laten we hopen dat die reismogelijkheden er snel weer gaan komen.
Wat heeft jou doen besluiten les te gaan geven? Hoe omschrijf je jezelf als docent?
Ik ben nogal een doener, pragmatisch van aard en dit keert ook terug in mijn werk. Ik werk graag oplossingsgericht, met een optimistische instelling. Ik hoor van collega’s vaak dat ik een inspiratie kan zijn, niet snel terugdeins voor moeilijke therapieën en in deze juist heel veel volharding en stabiliteit biedt. Ik doe het werk dan ook vanuit mijn hart, vanuit compassie. Deze waarden en kenmerken probeer ik ook te vertalen naar mijn lessen. Als docent ben ik ook pragmatisch en vind ik het heel belangrijk in de CGT-opleidingen een vertaalslag te maken van theorie naar praktijk. Ik probeer zoveel mogelijk vanuit creativiteit met deelnemers mee te denken. Zelf haal ik veel voldoening en energie uit enthousiaste deelnemers, die successen met mij delen, of waarbij ik merk dat het inzicht en de vaardigheden steeds meer groeien. Een lesdag is geslaagd als iedereen voldaan en geïnspireerd, met concrete tools, naar huis gaat.

Waarom lesgeven voor Forta Opleidingen? Hoe kwam deze samenwerking tot stand?
Forta Opleidingen vind ik een fijn instituut. Niet alleen om mee samen te werken, maar vooral ook omdat men oog heeft voor de wensen van deelnemers en probeert aan te sluiten op behoeften in het werkveld. Dit zie ik terug in het opleidingsaanbod, maar ook binnen de opleidingen zelf; bijvoorbeeld in het zoeken van een passende oplossing als iemand de opleiding om welke reden dan ook niet kan vervolgen. De samenwerking is tot stand gekomen door een tip van een eigen oud-supervisor, die eerder voor Forta les heeft gegeven.

Dank voor je mooie woorden : )
Wat vind je het leukste/mooiste onderwerp om over te doceren en waarom?
Ik doceer graag de CGT kind en jeugd en de CGW opleiding. Ik kan mij erg vinden in de doelgerichtheid, het evidence-based karakter en de grote toolbox die cognitieve gedragstherapie omvat. Het past bij mijn eigen pragmatische insteek en ik heb veel mensen echt zien opknappen van CGT. De technieken lenen zich heel goed voor veel oefening binnen de lesdagen. Dat geeft energie. Samen uitproberen, ervaren en zodoende inzichten opdoen. Ik hoop dan ook steeds weer dat dit drempelverlagend werkt voor deelnemers, om ook meer van de stoel af te komen in de therapiekamer!

 Je hebt inmiddels ervaring in het samenwerken met één van onze trainingsacteurs, hoe ging dat?
Het werken met een trainingsacteur maakt het oefenen alleen nog maar meer dynamisch én ‘levensecht’! Een positieve ervaring en het geeft meer verdieping in de rollenspelen, meer oefenmogelijkheden, en ook een terugkoppeling vanuit ‘de beleving van de cliënt”.  Ik kan het dan ook zeker andere docenten aanraden.

Ilse, dank je wel! We zijn ontzettend blij met jouw inzet voor Forta Opleidingen. Jouw eerstvolgende opleiding, Basis CGT kind & jeugd (startdatum 07-09-2021) is al razend populair en zo goed als vol, maar we zetten onze samenwerking ook graag daarna weer voort.

Opleiding volgen in een groep bij Ilse?
Houd onze website in de gaten of registreer hier alvast jouw belangstelling voor de Basis CGt kind & jeugd opleiding.