Docent in het zonnetje - nr. 18 - Margriet van der Schee

Geplaatst op 09 February 2021

Docent in het zonnetje – nr 18 – Margriet van der Schee

Op 11 maart aanstaande start er bij Forta Opleidingen een nieuwe opleiding tot Systeem Therapeutisch Werker (post HBO). Deze opleiding staat onder leiding van twee bevlogen docenten. Eén daarvan, Margriet van der Schee, stellen we graag aan je voor met onderstaande rubriek: Docent in het zonnetje! Veel leesplezier.

Ha Margriet, wat fijn dat we je in het zonnetje mogen plaatsen. Kun je ons iets vertellen over hoe de STW opleiding tot stand is gekomen en waarom je les bent gaan geven in je vakgebied?

“Het is mijn verbondenheid met de stad Rotterdam die de aanzet heeft gegeven voor het ontwikkelen en schrijven van de opleiding tot STW (Systeem Therapeutisch Werker). Dat heb ik gedaan samen met oud-collega Marieke Vonk. Ik leerde Rotterdam kennen toen ik op Zuid woonde……een stad van harde werkers, dynamisch en vol uitdagingen. De opleiding is dan ook geschreven vanuit de visie dat hulpverleners er veel aan hebben wanneer zij breed kunnen kijken. En de culturele achtergronden, de dynamiek en de context waarbinnen systemen of gezinnen leven en functioneren een plaats weten te geven.

De opleiding tot STW (Systeem Therapeutisch Werker) is een opleiding waarbinnen veel geoefend wordt en veel praktische handvaten worden aangereikt. Dat is ook van belang omdat werken met gezinnen en systemen nogal wat flexibiliteit, creativiteit en inlevingsvermogen vraagt van hulpverleners. De theoretische basis van de systeemtheorie komt uitgebreid aan bod en als extra geeft het programma de mogelijkheid te kiezen voor verdieping. Het is een  afwisselend programma geworden  en inmiddels heb ik ook het op-afstand-leren onder de knie. Rollenspellen en oefeningen verliezen niets aan waarde en inhoud. Alhoewel de voorkeur natuurlijk wel heeft om zo snel als mogelijk is weer terug te gaan naar ‘live’ lesgeven.”

Wat een mooi startpunt voor de STW opleiding. Voor wie is deze opleiding geschikt?

“De opleiding is bedoeld voor hulpverleners die met kinderen- en jeugd werken maar ook voor hen die met volwassenen werken. De meerwaarde van de uitwisseling binnen de opleidingsgroep over de verschillende invalshoeken, werkvelden en ervaringen is nauwelijks te onderschatten. Leren van elkaar en het leggen van contacten vind ik van groot belang en maak dan ook graag gebruik van de kennis en ervaring die cursisten al hebben opgedaan.”

Kun je ons iets meer vertellen over jezelf?

“Zelf ben ik werkzaam in de vrijgevestigde praktijk en heb veel ervaring met jeugd, adolescenten en volwassenen binnen de 1e en 2e lijn. Mijn voorliefde voor werken met systemen is in de jaren alleen maar gegroeid omdat ik steeds beter de waarde ben gaan zien van het herstellen van contact en het op gang brengen van het gesprek tussen familieleden. Binnen de klinische praktijk heb ik vaak ervaren hoe krachtig het zelfherstellende vermogen van families is wanneer men elkaar weer goed verstaat. Als systeemtherapeut ben ik opgeleid door Frans Boeckhorst en Maurizio Andolfi die beiden een creatieve en directe stijl van hulpverlenen hebben met een stevige theoretische basis en voldoende empathie en humor om goed te kunnen invoegen.”

Wat als je onze volgers hier nu nieuwsgierig mee hebt gemaakt?

“Ik hoop je te kunnen ontmoeten in de opleiding tot STW hier in Rotterdam. Mocht dit je nieuwsgierig hebben gemaakt plan dan gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek in via onderstaand tel.nr. of email….ik beantwoord graag al je vragen. En tot die tijd stay safe and stay sane ; )”

 

Meer informatie of een vrijblijvende kennismaking met docenten plannen?
info@fortaopleidingen.nl | 010 262 07 36
Inschrijven: klik dan hier