Docent in het zonnetje - nr. 17 - Hanneke Schuurmans

Geplaatst op 01 December 2020

Docent in het zonnetje – nr. 17 – Hanneke Schuurmans

In navolging van de laatste rubriek met Joost Baas, deze maand een nieuwe EPA-docent in onze spotlights! Maak kennis met Hanneke Schuurmans en laat je enthousiasmeren voor een opleiding tot Cognitief Gedragstherapeutisch Werker – EPA (startdatum 13-01-2021) – inschrijven kan hier

Hoi! Ik ben Hanneke Schuurmans, 43 jaar, Klinisch Psycholoog, programmaleider voor ‘GGZ in de Wijk’ bij GGZ Oost Brabant, VGCt supervisor en docent en daarnaast actief bij de VGCt in aantal functies. Oorspronkelijk opgeleid en gepromoveerd als psychogerontoloog, werk ik nu alweer bijna 20 jaar in de langdurige psychiatrie en FACT. Een boeiende en afwisselende werksetting, dat past goed bij mij. Ik ben ambitieus en vind veel dingen leuk, doe het liefst verschillende dingen in mijn werk. Daarom ben ik ook werkzaam als behandelaar, manager, docent en supervisor.

Wat heeft je doen besluiten om les te geven in je vakgebied? Hoe omschrijf je jezelf als docent? En wanneer is een lesdag voor jouw geslaagd en ga je tevreden huiswaarts?
Ik ben leergierig en probeer graag nieuwe dingen uit in mijn werk, dat geeft me energie en ik word er enthousiast van. Die energie en enthousiasme draag ik graag ook over aan anderen. Lesgeven is een manier daartoe. En het houdt me ook scherp. Door vragen van deelnemers ga ik mezelf ook weer afvragen hoe het zit en waarom ik doe wat ik doe. Maar ik geef ook les vanuit een visie op mijn vakgebied, waarbij het doel is dat meer hulpverleners betere behandeling kunnen bieden aan de EPA doelgroep. Ik heb een duidelijk doel voor ogen bij de opleidingen die ik geef en vind het altijd weer fijn als deelnemers aan het einde teruggeven dat zij er ook dat uitgehaald hebben wat ik voor ogen had. En vooral als ze zelf enthousiast zijn geworden om aan de slag te gaan.

Waarom lesgeven voor Forta Opleidingen?
Forta Opleidingen is fijn om voor les te geven: zaken zijn goed en snel geregeld, de medewerkers zijn zeer behulpzaam en het contact verloopt prettig. Ze denken graag met mij mee en zijn vernieuwend in hun visie op opleiden.

Covid stelt ons allen voor uitdagingen. Hoe bevalt het online lesgeven jou? 
Het online lesgeven bevalt mij beter dan ik van te voren verwacht (gevreesd 🙂 ) had. Al blijf ik een voorkeur houden voor face-to-face lesgeven, zeker omdat de opleidingen die ik voor Forta geef, tamelijk praktijkgericht zijn. Oefenen in break-out rooms gaat prima, maar je hebt als docent wat minder overzicht en soms vind ik het lastig om goed zicht te hebben op alle deelnemers. Tegelijkertijd scheelt het voor iedereen wel reistijd en is het soms dus ook efficiënter. Het was even schakelen, maar ik ben blij dat ik op deze manier toch de opleidingen kan blijven geven. Overigens is Forta Opleidingen ook in het online lesgeven heel faciliterend en is er een goede ondersteuning.

Het thema EPA wint meer en meer terrein binnen de wereld van opleidingen, waarom is dit volgens jou zo belangrijk?  
De EPA-doelgroep is in opleidingen, en daarmee ook in de praktijk van de zorg, naar mijn mening lange tijd onderbelicht en daarmee onderbehandeld geweest.  Dat heb ik in mijn eigen opleidingen in het verleden direct ervaren, waardoor ik veel ‘zelf uit heb moeten zoeken’. Ik vind het daarom belangrijk in opleidingen, zoals in de basiscursus Cognitief Gedragstherapeutisch werker, de aandacht direct te richten op de doelgroep waarmee de deelnemers ook in de praktijk werken. Ze kunnen op deze manier de basisvaardigheden meteen al toe gaan passen in hun dagelijkse werk, dat werkt stimulerend om er ook verder mee te gaan. Dat gaat bij mijzelf ook zo, als ik iets leer dat ik direct kan gebruiken, dan doe ik dat ook en kan daarmee mijn behandelingen verbeteren. Het uiteindelijke doel is dat mensen met complexe problematiek goede zorg en behandeling krijgen en daartoe moeten zorgverleners hiervoor goed uitgerust zijn. De opleiding tot Cognitief Gedragstherapeutisch Werker met aandacht voor de EPA-doelgroep geeft HBO-ers deze tools!

Opleiding volgen bij Hanneke? Schrijf je hier in voor de CGW-EPA opleiding vanaf 13-01-2021.