Docent in het zonnetje - nr. 16 - Joost Baas

Geplaatst op 23 September 2020

Docent in het zonnetje – nr. 16 – Joost Baas

Deze maand in de spotlights van onze rubriek, Joost Baas! Lees meer over zijn levendige kijk op lesgeven. Daarnaast richt Joost in zijn rubriek de spotlights op professionals die werken met de EPA-doelgroep en roept hen op om scholingsbehoeften te delen, zodat we zoveel mogelijk maatwerk kunnen leveren! Wij, Forta Opleidingen, sluiten ons daar volledig bij aan!

 Opleiding volgen bij Joost? Schrijf je nu in voor de Basis Schematherapie EPA – startdatum 15 oktober! Inschrijven kan hier.

Ik ben Joost Baas, 61 jaar, GZ-psycholoog, supervisor VGCT en Schematherapie. Ik heb een eigen praktijk in Voorschoten – www.HenB.com. Mijn werkzaam leven heeft vier pijlers: Behandelen, onderwijs, besturen en organiseren. Inhoudelijk heb ik me altijd gericht op patiënten met ingewikkelde problematiek waarbij ook iets in de hardware speelt. Ik werkte in de sociale psychiatrie (nu FACT) en in de chronische psychiatrie (nu EPA). Verder ben ik voorzitter en manusje van alles van Gedachten Uitpluizen.

Joost als docent
Ik heb eigenlijk mijn hele leven al les gegeven in de onderwerpen waar ik me mee bezig hou. Ben daar ingerold en doorgerold. Ik denk dat het belangrijkste van een docent is, dat je mensen aan het denken zet over dat wat ze denken misschien wel heel anders in elkaar kan steken. Soms is dat voor deelnemers confronterend. Maar voor de meesten is het een bevrijding dat zij zelf mogen nadenken en niet dat zij moeten leren wat de docent allemaal te vertellen heeft. Maar, ik ben ook een vakidioot die veel kennis heeft. Het leuke aan lesgeven is dat je zelf ook mag en moet nadenken over je vak. Dat ik steeds weer moet kunnen uitleggen waaróm ik denk dat wat ik denk echt, wel heel zinvol is voor de cursisten.

Waarom lesgeven bij Forta Opleidingen?
Het is fijn om voor Forta Opleidingen les te geven, omdat het een kleine platte organisatie is die mij als docent heel goed faciliteert. Ik ervaar echt dat de mensen van FORTA betrokken zijn bij de cursisten. Maar ook bij mij als docent en bij mij als mens. Ook zijn de praktische zaken altijd op orde! Wat ook heel fijn is, is dat alle medewerkers van het team van elkaars werk op de hoogte zijn.

Vanuit mijn betrokkenheid bij Gedachten Uitpluizen en daarmee de psychose zorg (vice versa) werd mij duidelijk dat de opleidingen onvoldoende tot niet aansloten bij wat je als psycholoog nodig hebt als je werkt met de EPA doelgroep. Onbezonnen riep ik een keer tegen Jorim, de directeur van Forta Opleidingen, dat er een opleidingsinstituut moest komen gericht op EPA. Nou zei hij, dan doen we dat toch….. En nu is het er. Dat is fijn aan de FORTA, niet allerlei beleidsplannen etc., maar gewoon op z’n Rotterdams aan de slag.

Ik roep alle mensen op die werken binnen de EPA-zorg om hun wensen en behoeften op het gebied van scholing door te geven. Dan kunnen we daar samen vorm aan geven. Want alleen door samen te werken is werk leuk en inspirerend!

Samen met de VGCT, VEN, NVGzP en NIP is er op 8 oktober een studie-doe dag om de positie van de psycholoog in de EPA beter in stelling te brengen. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

 

Opleiding volgen bij Joost? Schrijf je nu in voor de Basis Schematherapie EPA – startdatum 15 oktober! Inschrijven kan hier.

Foto: Fons Klappe

Laat een reactie achter: