Docent in het zonnetje - nr 14 - Heleen Grandia

Geplaatst op 30 June 2020

Deze maand in de spotlights van onze rubriek, Heleen Grandia. Lees gauw verder voor een kennismaking met Heleen en voor meer informatie over het aanstaande webinar Modi Tekenen op donderdag 20 augustus!

Meedoen aan het webinar Modi tekenen? Schrijf je dan hier in! En volg ons op Linkedin en Facebook!

Wie ben ik?
Ik ben Heleen Grandia, ik woon in Amsterdam met mijn man en onze drie kinderen van 12, 10 en 6. Na het sprokkelen van werkervaring, banen en CGt cursussen kwam ik bij Arkin terecht voor de GZ-opleiding en heb ik hierna 6 jaar met schematherapie bij het NPI gewerkt. Inmiddels ben ik bij GGZ-NHN in opleiding tot klinisch psycholoog.

Wat heeft je doen besluiten om les te geven in je vakgebied?
In de eerste instantie had ik de droom om ooit les te gaan geven om te blijven leren. Ik vind het werk als psycholoog ontzettend leuk en wil hier heel graag meer over leren en in groeien. Ik heb ooit geleerd dat je van lesgeven het meest leert. Daarnaast hou ik van groepstherapie en word ik heel blij van mensen te zien groeien. Ik had het idee dat het iets zou kunnen zijn wat ik ook weer heel leuk zou vinden.

Een jaar geleden heb ik mijn eerste cursus gegeven, dus het is nog een beetje moeilijk om mezelf al te omschrijven als ervaren docent. Het voelt nog alsof ik aan het ontwikkelen ben in deze rol. Ik ben in elk geval enthousiast en probeer het onderwijs op de deelnemers te laten aansluiten en afwisseling in het programma aan te brengen. Ik ondersteun mijn verhaal het liefst met tekeningen en geef ook graag voorbeelden uit de praktijk.

Ik krijg energie van een lesdag als ik cursisten aan het werk heb gezien en erdoor geraakt ben. Ik word er heel blij van als ik mensen betrokken interventies zie doen. Het leukst vind ik dan om uit te leggen waarom ze een interventie goed doen. Het is een hele leuke positie om mensen een beetje bewust bekwaam te laten worden.

Waarom lesgeven voor Forta Opleidingen?
Ik was zoekende naar waar ik les zou kunnen geven en toen werd ik benaderd door Suzanne Theng. Ik vond het contact heel prettig. Daarnaast had ik al eerder oproepjes voor docenten bij Forta Opleidingen gezien en het leek me prettig om als beginnend docent te kunnen werken met een vast draaiboek.

Hoe bevalt het je om digitaal les te geven? Waarin zitten de uitdagingen? Wat zijn de voordelen?
Het blijkt te doen te zijn. Ik heb het met dank aan flexibele cursisten en de ondersteuning van Forta wat kunnen uitstellen om ermee te beginnen. In het begin had ik geen ruimte (in mijn hoofd, huis en rooster) om de overstap te kunnen maken. Ik mis echt het contact met mijn cursisten. Er ontstaat wel enige groepsdynamiek, maar onderlinge contacten worden toch voornamelijk door mij geregisseerd door de breakout Rooms. Dat werkt overigens online wel prima. Alleen blijf ik het lastig vinden om in te schatten hoe lang ik mensen in de breakout rooms moet laten oefenen.

Je gaat binnenkort (20 augustus) een webinar Modi Tekenen voor ons verzorgen, wat kunnen mensen daarvan verwachten? Voor welke doelgroep is dit? Moeten mensen teken-ervaring hebben om mee te kunnen doen?
Dit webinar is bedoeld voor iedereen die op een simpele manier een modusmodel wil neerzetten. Er zijn veel plaatjes van modi in omloop, maar het kan een toevoeging zijn als je ze zelf kan tekenen. Door het visueel te maken blijft het voor een cliënt beter hangen en ze hebben de mogelijkheid om het mee naar huis te nemen en uit te leggen aan hun omgeving. Schematherapie is enerzijds een helder overzichtelijk model voor ingewikkelde problematiek, anderzijds is het ook best ingewikkeld om uit te leggen en het model te onthouden.

De workshop is voor iedereen. Deze manier van tekenen lijkt op die van mijn dochter van 6. Kleuters zijn heel goed in het vastleggen van de essentie van hoe iets eruitziet. Dat gaan we in de workshop doen, maar dan ten aanzien van begrippen in de schematherapie.

Deelnemen aan het webinar Modi Tekenen? SCHRIJF JE DAN HIER IN!

Les volgen bij Heleen Grandia? Houd onze planningen Basis Schematherapie & Vervolg Schematherapie in de gaten. 

 

Laat een reactie achter: