Docent in het zonnetje - nr. 10 - Robèrt Vendelbosch

Geplaatst op 16 January 2020

Even kennismaken

Mijn naam is Robèrt Vendelbosch en werk na jaren in het vakgebied nog steeds met veel passie en plezier. Na de middelbare school wist ik niet zo goed welke richting ik op wilde, of beter gezegd ik wilde meerdere richtingen op (o.a. rechten, antropologie, filosofie en misschien ook wel psychologie). Toen besloten om een aantal jaar te gaan werken en een managementopleiding gevolgd. Maar willen studeren begon steeds meer te prikkelen en omdat ik altijd graag mensen wil begrijpen, heb ik toen op mijn 24ste heel bewust gekozen voor de studie Klinische en Gezondheidspsychologie in Utrecht. Tijdens mijn studie kwam ik ook in aanraking met de Arbeids- en Organisatiepsychologie en ben die richting erbij gaan doen. Omdat de arbeidsmarkt niet zo goed was en om mijn kansen te vergroten maar zeker ook omdat ik een intellectuele honger had, heb ik zoveel mogelijk vakken gevolgd waar ik tot op heden de vruchten van pluk.

Na diverse banen in het brede veld van de psychologie (o.a. arbodienst, psychiatrisch expertisebureau,  zowel een algemeen, academisch als psychiatrisch ziekenhuis, eigen praktijk) heb ik uiteindelijk gekozen voor een mix aan banen. Momenteel werk ik twee dagen als Medisch Psycholoog in een algemeen ziekenhuis waar ik patiënten zie met ernstige- of een combinatie van medische klachten. Daarnaast werk ik als senior GZ-psycholoog, Cognitief gedragstherapeut en A&O psycholoog twee dagen bij een landelijke Arbodienst waar ik werknemers behandel met diverse klachten. Tenslotte werk ik sinds een aantal jaar als freelance docent bij de FortaGroep waar ik de basiscursus Cognitieve Gedragstherapie met veel plezier verzorg.

Waarom lesgeven?

Hoewel ik al regelmatig trainingen gaf en klinische lessen verzorgde, kwam het structureel lesgeven toevallig op mijn pad. Een collega van de arbodienst gaf les op de HBO Toegepaste Psychologie en werd zwanger en vroeg of ik haar tijdelijk kon vervangen. Uiteindelijk heb ik daar 10 jaar lesgegeven en ben steeds meer gaan lesgeven totdat ik uiteindelijk alle klinische lessen verzorgde en alle onderzoekvakken gaf. Na 10 jaar vond ik het tijd om weer eens wat anders te gaan doen en werd ik door Forta gevraagd of ik les wilde geven in de Cognitieve Gedragstherapie. Dat leek mij heel erg leuk en inmiddels zijn we een aantal jaar en veel cursussen verder.

Zoals gezegd is de Psychologie nog steeds mijn passie in de zin dat ik graag patiënten en werknemers psychologisch wil begrijpen en deze passie en kennis ook wil overdragen op jonge collega’s. Enerzijds kan ik daarbij putten uit mijn brede werkervaring en anderzijds houden deze jonge collega’s mij ook scherp. Van deze wisselwerking krijg ik veel energie en daar word ik blij van. Als ik dan terug hoor van de deelnemers dat ze de theorie beter snappen en deze meer gaat leven, het in de praktijk kunnen brengen, merken dat dit effect heeft en ze er lol in krijgen, dan is mijn missie geslaagd. Ik gebruik zowel in mijn therapie als tijdens het lesgeven veel humor en metaforen. Ik vind het altijd een feest om les te mogen geven.

Waarom lesgeven bij Forta?

Het eerste contact met Jeroen heb ik als heel prettig ervaren, er waren en zijn meerdere mogelijkheden en er is een heel goede ondersteuning. Verder is er veel ruimte voor een eigen bijdrage en ik vind het leuk om ad hoc ingezet te worden bij andere cursussen. Het is een leuke en een enthousiaste club mensen waarbij ik meer het gevoel krijg dat ik een vaste collega  ben dan dat ik een freelancer ben. Kortom, het is een heel prettige samenwerking en het zijn fijne collega’s!

Opleiding volgen bij Robèrt ?
Schrijf je hier in voor de Basisopleiding CGT Rotterdam
– startdatum 28 augustus 2020

0 reacties:

Laat een reactie achter: